Tej és tejtermékek: emelkednek az árak – fotó: pixabay.com
Az összefoglaló az Agrárközgazdasági Intézet 2022.április 20-án megjelent jjelentése alapján készült.
Tej és tejtermékek ára a világban
A nyerstej termelői ára nemzeti valutában kifejezve az USA-ban 44 százalékkal, Új-Zélandon 26 százalékkal, az Európai Unióban 22 százalékkal nőtt 2022 februárjában az egy évvel korábbihoz képest.
A világpiacon:
- a cheddar sajt értékesítési ára (FOB Óceánia) a 2022. 15. héten egy év alatt 44 százalékkal,
- a sovány tejporé 35 százalékkal,
- az ömlesztett vajé 19 százalékkal,
- a teljes tejporé 8 százalékkal emelkedett. A
- a nyerstej azonnali (spot) piaci ára Olaszországban a 4–15. hét között 16 százalékkal 52 euró/100 kilogrammra emelkedett.
- Hollandiában a 4,4 százalék zsírtartalmú nyerstej spot piaci ára áfa nélkül, szállítási költséggel a 2021. 51. – 2022. 13. hét között 34 százalékkal nőtt, majd két hét alatt 8 százalékkal 54,5 euró/100 kilogrammra csökkent.
- Németországban az ömlesztett vaj értékesítési ára 2022 15. hetében az előző év azonos hetéhez viszonyítva 75 százalékkal, a sovány tejporé 71 százalékkal nőtt.
Magyarország: folyamatosan emelkedő árak
Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a nyerstej országos termelői átlagára 139,68 forint/ kilogramm volt 2022 márciusában. A fehérjetartalom és a zsírtartalom egyaránt 0,01 százalékpontos javulása, valamint az alapár 4 százalékos emelkedése mellett a nyerstej átlagára 5 százalékkal nőtt 2022 márciusában a 2022. februárihoz képest, és 25 százalékkal meghaladta az előző év azonos hónapjának átlagárát.
|
A nyerstej felvásárlása 2022 márciusában az előző havi mennyiségnél 12 százalékkal, a 2021. márciusinál 1 százalékkal több volt. A nyerstej kiviteli ára 153,84 forint/kilogramm volt 2022 márciusában, az előző havihoz képest 3 százalékkal, az előző év azonos hónapjához viszonyítva 37 százalékkal emelkedett. A kiviteli ár 10 százalékkal meghaladta a termelői átlagárat. Az AKI PÁIR adatai szerint a nyerstej kiszállítása 29 százalékkal csökkent 2022 márciusában az előző év azonos hónapjához viszonyítva.
Az AKI PÁIR adatai szerint 2022 márciusában az előző év azonos hónapjához képest a hazai előállítású tejtermékek közül emelkedett:
- a 2,8 százalék zsírtartalmú friss zacskós tej és a trappista sajt (egyaránt +23 százalék),
- az 1,5 százalék zsírtartalmú dobozos tartós tej (+22 százalék),
- a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos friss tej, a kefir, a tejföl és a tehéntúró (egyaránt +20 százalék),
- a natúr joghurt és az ömlesztett sajt (egyaránt +19 százalék),
- a gyümölcsös joghurt (+18 százalék),
- az adagolt vaj (+17 százalék),
- a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos tartós tej (+16 százalék),
- a natúr vajkrém (+5 százalék) feldolgozói értékesítési ára.
A KSH adatai szerint ugyanebben az összehasonlításban emelkedett:
- a trappista sajt (+31 százalék),
- az 1,5 százalék zsírtartalmú pasztőrözött ESL- (hosszan friss) tej (+17 százalék),
- a 2,8 százalék zsírtartalmú pasztőrözött ESL- (hosszan friss) tej (+18 százalék),
- a 2,8 százalék zsírtartalmú UHT (tartós) dobozos tej (+3 százalék) fogyasztói ára.