A sárgarépa a leggyorsabban dráguló élelmiszer Magyarországon, ugyanis egy hónap alatt 89 (!) százalékkal emelkedett az ára, így átlagosan már 730 forintba került júliusban egy kilogramm – írja az Index.

A FruitVeb Zöldség-Gyümölcs Terméktanács szerint kevés a sárgarépa Európában, Hollandiában is aszállyal küzdenek a termelők. Varga István, a szervezet alelnöke elmondta az RTL Híradónak, hogy legfeljebb 15–25 százalékkal csökkenhetnek az árak, ha a későbbi vetés is beérik a sárgarépából ősszel.

Azt is mondta, a többi zöldség sem lesz olcsóbb, pedig például a vöröshagyma 73, a fejes káposzta 23 százalékkal drágult tavalyhoz képest.


– Az alacsonyabb zöldségárakat most már el lehet felejteni, és sajnos azt kell hogy mondjam, a magasabb árak velünk is maradnak fogalmazott Varga István.

Ennek az okát az üzemanyagköltségek és a műtrágya, vegyszerek árainak emelkedésében látja. Közben a KSH szerint az infláció júliusban 17,6 százalékos volt, míg júniusban 20,1.

Molnár László, a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója rávilágított: hiába csökkent kismértékben a pénzromlás, az árak nagyobb ütemben emelkedtek, mint egy hónappal korábban. Mint kiderült, december óta a szolgáltatások és a termékek ára már összesen 4,9 százalékkal emelkedett, míg előző hónapban ez a szám csak 4,6 százalék volt.