A nyers tej termelői ára nemzeti valutában kifejezve 2023 júliusában az Európai Unióban 14 százalékkal, Új-Zélandon 27 százalékkal, az USA-ban 32 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest – írja jelentésében az Agrárközgazdasági Intézet (AKI).
Hozzáteszik, hogy a németországi Élelmiszer-gazdasági Kutató Központ (ife) havi rendszerességgel közzéteszi a nyers tej alapanyagértékét 4,0 százalék zsír- és 3,4 százalék fehérje-beltartalomra vonatkozóan. Az alapanyagérték tükrözi a nyers tej összetevőinek (zsír, fehérje) árát, amelyet a kempteni árutőzsde vaj- és soványtejpor-jegyzései alapján határoznak meg. A zsírérték 37 százalékkal, a fehérjeérték 45 százalékkal csökkent, így a szállítási költség nélküli alap-anyagérték 42 százalékkal volt alacsonyabb 2023 augusztusában az előző év azonos hónapjához képest.
Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a nyers tej országos termelői átlagára 151,47 Ft/kg volt 2023 augusztusában. A fehérjetartalom stagnálása és a zsírtartalom 0,05 százalékpontos javulása, valamint az alapár 1 százalékos csökkenése mellett a nyers tej átlagára 1 százalékkal mérséklődött 2023 augusztusában a 2023. júliusihoz képest, és 17 százalékkal elmaradt az előző év azonos hó-napjának átlagárától – áll az AKI jelentésben.
A nyers tej havi termelői árának alakulása – Fotó: AKI
A nyers tej felvásárlása 2023 augusztusában az előző havi mennyiséghez képest 3 százalékkal, a 2022. augusztusinál 4 százalékkal volt kevesebb. A nyers tej kiviteli ára 156,53 Ft/kg volt 2023 augusztusában, az előző havihoz képest 6 százalékkal nőtt, míg az előző év azonos hónapjához viszonyítva 26 százalékkal csökkent. A kiviteli ár 3 százalékkal volt magasabb a termelői átlagárnál. Az AKI PÁIR adatai szerint a nyers tej kiszállítása 25 százalékkal nőtt 2023 augusztusában az előző év azonos hónapjához viszonyítva – részletezik.
A nyers tej árának csökkenése a termékpálya több további fázisában is megjelent: a világpiacon az ömlesztett vaj értékesítési ára (FOB Óceánia) 2023 37. hetében 14 százalékkal, a cheddar sajté 20 százalékkal, a teljes tejporé 25 százalékkal, a sovány tejporé 29 százalékkal csökkent 2022 azonos időszakához képest.
Magyarországon a tejtermékek feldolgozói értékesítési ára 2023. augusztusában a következőképpen alakult:
- adagolt vaj: 2524,81 Ft/kg, 9,5 százalékkal olcsóbb, mint 2022 azonos időszakában,
- trappista sajt: 1870,10 Ft/kg, 18,4 százalékkal olcsóbb, mint egy évvel ezelőtt,
- kefir: 446,78 Ft/kg, 10,5 százalékkal drágább, mint egy éve, de 1,3 százalékkal olcsóbb, mint 2023 júliusában,
- natúr vajkrém: 1 490,3 Ft/kg, 3,6 százalékkal drágább, mint egy éve, de 2,8 százalékkal olcsóbb, mint az előző hónapban,
- tejföl: 828,66 Ft/kg, 3,4 százalékkal drágább, mint egy éve, de 1 százalékkal olcsóbb, mint egy hónapja,
- tehéntúró: 1 293,6 Ft/kg, 7,8 százalékkal drágább, mint 2022. augusztusában, de 2,3 százalékkal olcsóbb, mint 2023. júliusában.
A gyümölcsös joghurt ára viszont magasabb, mind az előző évhez (+7,1 százalék), mind az előző hónaphoz (+2,3 százalék) képest.
A KSH adatai szerint augusztusban a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos UHT (tartós) tej fogyasztói ára (+8 százalék) nőtt, a gyümölcsös joghurt nem változott, a pasztőrözött 1,5 és 2,8 százalék zsírtartalmú ESL- (hosszan friss) tej (egyaránt –1 százalék), a 12 és a 20 százalék zsírtartalmú tejföl (egyaránt –2 százalék), a trappista tömbsajt (–4 százalék), az adagolt vaj (–6 százalék) fogyasztói ára csökkent – részletezi a jelentés.
Indexkép: Shutterstock