A kék zónák

Az, hogy a Föld egyes területein jóval magasabb a várható élettartam, mint más régiókban, a táplálkozás minőségétől is függhet. Azt már régóta tudjuk, hogy a kék zónákban élők sokkal tovább élnek, mint a Föld egyéb területeinek lakói – erről itt olvashatsz bővebben. Ezekben a tengerparti régiókban rendszeresen ünnepelnek századik születésnapot is. Japán, Görögország partvidékei, Szardínia, Kalifornia, Costa Rica lakói vezetik a születéskor várható élettartamukkal a mezőnyt a világ összes települését számba véve, és nemcsak sokáig élnek, de ők maradnak a legtovább egészségesek is. A kutatók úgy vélik, hogy ennek okát jelentős részben a táplálkozásban kell keresni.

A hosszú élet titka a hüvelyesekben keresendő?

Azonban nem feltétlenül a magától értetődőnek tűnő halfogyasztásban keresendő a hosszú élet titka, hanem egy sokkal hétköznapibb termény az, mely az említett területek népszerű fogásaiban szerepel. Dr. Dan Buettner, a National Geographic szakértője, aki dokumentálja a kék zónákban élők mindennapjait, a CNN-nek elmondta, hogy minden kék zónában, ahol megfordult, a bab és más hüvelyesek a napi étrend fontos részét képezik.

bab

A kék zónákban a bab és más hüvelyesek a napi étrend fontos részét képezik – fotó: Shutterstock

Számos, hazánkban is megtermő zöldség tartozik a hüvelyesek családjába, melyeket a kék zónákban élők szinte minden étkezés során fogyasztanak, míg az európai kultúra ezek fogyasztását a szegénységhez köti. Hazánkban ráadásul még európai szinten is nagyon keveset eszünk ezekből, a kontinens átlagának csupán a felét.

A hüvelyesek családjának tagjai tele vannak tápanyagokkal, beleértve a rezet, vasat, magnéziumot, káliumot, folsavat, cinket, olyan esszenciális aminosavakkal, mint például a lizin.

A hüvelyesek gazdagok ásványi anyagokban, vitaminokban és rostokban is. Gluténmentesek, nem növelik meg a koleszterinszintet, glikémiás indexük pedig alacsony, aminek köszönhetően hosszan eltelítenek.


A rendszeres hüvelyesfogyasztás serkenti az emésztést, mivel javítja a bél tranzitját. A rostok egészséges bélmikrobákat és jobb immunfunkciókat eredményeznek.

Mivel a hüvelyesek fehérjetartalma kimagasló, és rengeteg vasat tartalmaznak, ennek köszönhetően a húsokat is helyettesíthetjük velük.

Mivel B-vitaminban is bővelkednek, a haj, a körmök és a bőr egészségére is jótékony hatással vannak.

Mivel minden babfajtának más a tápanyagprofilja, ezért az a legjobb, ha többféle babot fogyasztunkBuettner szerint amennyiben a babot még teljes kiőrlésű gabonafélékkel is párosítjuk, akkor az összes aminosavat megkapjuk, hiszen együtt teljes értékű fehérjét alkotnak.

Olvasd el a témában alábbi cikkünket is:

A különleges Okinawa-diétával élhetünk a legtovább?

Forrás: divany.hu