A nagykun rizs eredetmegjelölés a magyar nemesítésű fehér vagy hántolatlan (barna) rizsfajták szemtermésére vonatkozik. A Európai Bizottság döntése alapján a nagykun rizs bekerült az eAmbrosia adatbázisba, amely az unióban oltalom alatt álló élelmiszertermékek nyilvántartása.
A nagykun rizs termesztési területe Jász-Nagykun-Szolnok megye, a Nagykunság északi részén Kisújszállás. A termesztési terület talajadottságai és az ott alkalmazott termesztéstechnológia biztosítja, hogy más Európában termesztett rizsekhez képest a nagykun rizs egyedülállóan alacsony nehézfémtartalommal rendelkezik.
Hántolt rizs – Fotó: pixabay.com
A térség talajához és éghajlatához kiválóan alkalmazkodott fajtákból nemesítették a nagykun rizst. A kisújszállási rizsföldeket csatornák határolják, amelyeket a Hortobágy-Berettyó folyó vízéből táplálnak, és ez a kulcsa a rizsföldek öntözésének és árasztásának.
A nagykunsági rizstermesztés alapja pedig az évtizedek alatt felhalmozódott szaktudás, amely magába foglalja a termőföld gondos és szakszerű előkészítését, a tápanyagellátást, a fajták gondozását és megfelelő kiválasztását, a betegségek elleni hatékony védekezést, a megfelelő árasztási technikák megfelelő időben történő alkalmazását, valamint a betakarítási folyamatot is.