Horváth Ferenc, a SPAR Magyarország Kft. élelmiszeripari cégvezetője a PREGA-n tartott előadásában bemutatta a mintegy 700 magyarországi üzlettel rendelkező hálózat fejlődését, amely folyamatnak lényeges pontja volt a húzüzem és a szendvicsüzem elindítása.
Mint mondta, az élelmiszeriparban, például a húsüzemi technológiában vannak már számos előremutató automatizált, robotizált megoldások (pl. csontozórobot), de be kell azt is látni, hogy ha nincs meg a megfelelő szakember, gépész, karbantartó, akkor könnyen előfordulhat, hogy a termelés kevésbé hatékony, mint az automatizálás előtt volt. Egy-egy kisebb műszaki hiba ugyanis az üzem időleges leállásához is vezethet. A hiba kijavításához ma már sepciálisan képzett szakemberekre van szükség. Egy élelmiszeripari gép karbantartójának programozás, szabályozástechnika területén is jártasnak kellene lennie. Ausztriában éppen ezért már saját szakemberképzés is elindult a Spar-on belül.
Hogy milyen problémákkal lehet találkozni az automatizálási és digitalizációs technológiai újítások világában, abba részletes betekintést nyerhet, ha megnézi az alábbi videót:
|
Indexkép: Shutterstock