dohány

A hazai termőterületek 80 %-a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében koncentrálódik — fotó: pixabay.com

A MADOSZ 1999-ben jött létre, akkor, amikor a dohánytermesztés jövedelmezősége elég rossz képet mutatott. A dohánytermelők úgy határoztak, hogy megalakítják az érdekvédelmi szervezetüket.

Győrffy Balázs beszélgetett Kenyeres Sándorral a Szóvetés podkaszt harmadik évadának negyedik epizódjában a dohánytermesztés múltjáról, jelenéről és jövőjéről.

A beszélgetés során egyebek között elhangzott:

  • 2002 novembere óta a Dohánytermelők Nemzetközi Szervezete is tagjai közé felvette a MADOSZ-t, így a termelők Európai Uniós képviselete is megvalósul ezáltal.
  • A korábban jelentős magyarországi dohány-termőterület napjainkra jelentősen lecsökkent, jelenleg 3100 - 3200 hektáron termelnek dohányt.
  • Kevéssé ismert, hogy a dohányon belül két levélfajta van a termesztésben: a természetes szárítású Burley (felfűzve pajtában szárítják) és a mesterséges szárítású Virginia (ezt szárítókamrákban gázzal szárítják meg).

A kiegyezés idején Magyarország volt a kontinens egyik legnagyobb dohánytermelője

  • Burley-t a gazdaságok 15%-ában, jellemzően a kisebb területen gazdálkodók termesztenek, a többi területen Virginia terem. Mindkettőből magyar fajtanemesített változatot termesztenek itthon, ezeket a hazai időjárási viszonyok figyelembevételével alkottak meg.
  • A dohánynövény 1560-ban jelent meg Európában, a magyar ajkú területek közül elsőként Erdélyben kezdték el termeszteni.
  • A termőterületek 80%-a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében koncentrálódik. Jelentős még Bács-Kiskun és Hajdú-Bihar, de szórványban több más megyében is termesztenek dohányt.
  • A kiegyezés idején Magyarország volt a kontinens egyik legnagyobb dohánytermelője, hazánk az előállított mennyiség szempontjából jelenleg a hatodik. A legjelentősebb dohánytermelők még az olaszok és a lengyelek.

dohány szárítása

A természetes szárítású Burley-t felfűzve pajtában szárítják — fotó: pixabay.com

Az elmúlt években jelentősen csökkent Magyarországon a dohánytermelők száma

  • A magyar dohányra jellemző a jó minőség és a megfelelő cukor és nikotin-tartalom. Fontos, hogy a dohánylevélnek megfelelő legyen a cukortartalma.
  • A dohányfélék keverési arányát a cigarettagyártók titkolják, hiszen ez teszi egyedivé a termékeiket
  • Az elmúlt években jelentősen csökkent Magyarországon a dohánytermelők száma, jelenleg 600 vállalkozás, illetve őstermelő foglalkozik dohánytermesztéssel. Jelenleg 11000 - 12000 ember foglalkoztatását teszi lehetővé.
  • A Burley termelése munkaigényes, a Virginia dohányé pedig költségigényes feladat (szárítás költsége magas)
  • A dohányföldeken végzett munkához szaktudásra van szükség.