Drágább lesz az idén a bejgli, a hagyományos karácsonyi sütemény alapanyagának ára ugyanis a tavalyi jelentős emelkedés után is tovább nőtt ebben az évben - írja a vg.hu
Drágább lesz az idén a bejgli – fotó: pixabay.com
Van még hova fejlődni
A szakemberek szerint semmi sem indokolja a dió árának ünnepek előtti emelkedését, hiszen a hazai diótermesztők az idén a tavalyinál is kevesebb pénzt kaptak a termésért a nagy importnyomás miatt.
Kelemen Péter, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) alelnöke a vg.hu kérdésére válaszolva elmondta, hogy a hazai diótermesztők nem zárhattak jó szezont: egyrészt az időjárás - a kevés csapadék és a forróság - csökkentette a termés mennyiségét, másrészt a kedvezőtlen piaci helyzet miatt az árak alakulása is nehézségeket okozott a gazdálkodóknak.
Ebben az évben a hazai dióültetvényeken gyenge, közepes termést takaríthattak be a termelők. Elmaradt a megszokottól dióbél mérete is – ez elsősorban az öntözetlen ültetvényeken jelentett problémát –, ami miatt az össztermés súlya is átlag alatt maradt.
Jelenleg közel kilencezer hektáron termelnek diót az országban, folyamatosan nő az üzemi ültetvények aránya. Kelemen Péter szerint azonban, ha az ágazat fel akarja venni a versenyt a konkurenciával, akkor mindenképpen növelni kell az öntözött ültetvények területét.
A hazai diótermesztők nem zárhattak jó szezont – fotó: pixabay.com
Gyengébb lett a termés, alacsonyak a felvásárlási árak
Furcsa ellentmondásnak tűnik, hogy miközben az idei termés szűkösebbre sikerült, a termelői árak mégsem felfelé indultak el. Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) jelentése szerint a Budapesti Nagybani Piac kínálatában a belföldi dióbél az elmúlt héten 2800 forintos kilónkénti áron szerepelt, ami a tavalyi szinthez képest mintegy 14 százalékos csökkenést mutat.
Kelemen Péter szerint az áll az áresés hátterében, hogy az Egyesült Államokból és Chiléből egyre több héjas dió érkezik, ami az Európai Unió piacára erős nyomást gyakorol. Ráadásul az idén az EU piacára tetemes mennyiségű olcsó tisztított ukrán dióbél is került, amiből a legnagyobb mennyiség az EU keleti részében, így például hazánkban jelent meg. Az áresés irányába hatott az is, hogy a dióburokfúró légy a korábbi években tapasztaltaknál kisebb kárt okozott a szórványültetvényeken és a háztáji diófákon, így a magasabb háztáji termés csökkenti a keresletet, és ezzel együtt az árakat is.
Kelemen Péter megjegyezte: az árak csökkenése pusztán a nagykereskedelmi árakra vonatkozik, a fogyasztói árakban azonban nem történt változás, sőt, a hazai piacokon és boltokban a tavalyi szinthez képest még magasabb árakkal is találkozhatunk.
A diós és mákos sütemények szezonja következik – fotó: pixabay.com
Egekben a jó minőségű dió ára
A szakember arra az érdekes folyamatra is felhívta a figyelmet, miszerint a kiskereskedők sokszor annak ellenére is emelik az árakat, hogy azt nem indokolja a termelői vagy a nagykereskedelmi árak alakulása.
Kelemen Péter véleményét az AKI piaci árinformációs rendszerének adatai is alátámasztják.
A fővárosi piacokon egy kiló dióbélért 4000-4500 forintot is elkérnek, a fogyasztók pedig tekintettel a karácsony előtti időszakra a magas árak ellenére is megvásárolják a diót, hiszen nélkülözhetetlen alapanyag a karácsonyi süteményekhez.
Kelemen Péter hozzátette: bár lehet kapni olcsóbban, akár 3000 forintos kilónkénti áron is dióbelet, de annak a minősége nem olyan, mint a 4500 forintos változaté.
A válság már érezhető a dió piacán is
A FruitVeb alelnöke szerint egyre kevesebb diót vásárolunk, a válság már a dió piacán is érezhető.
Van olyan tagunk, aki a tavalyi dióbélforgalmának alig 30-40 százalékát bonyolította idén. Jelentős kiesés van a cukrász- és a sütőipar megrendeléseiben
– mondta a szakember. A cukrászdák kénytelenek voltak árat emelni a növekvő energiaköltségek és az alapanyagok drágulása miatt, a jelentős drágulás eredményeképpen viszont megcsappant a forgalmuk.
Az áremelkedés nemcsak a süteményeket, hanem a karácsonyi, szezonális desszerteket is érintette - például az elmúlt évhez képest a bejglik ára is nagyot nőtt.
Jó példa erre, hogy egy rúd kézműves diós vagy mákos bejgli ára ötezer forintnál kezdődik, a különlegesebb ízvilágú édességek pedig még ennél is drágábban kerülnek a pultokba. Egyre több háziasszonyban merül fel a gondolat: érdemesebb otthon elkészíteni a karácsonyi édességeket még akkor is, ha drágán lehet beszerezni a hozzávaló dióbelet.
Ha diót vagy dióbelet keresel, akkor érdemes szétnézned az Agroinform Piacterén, ahol te is találhatsz jó ajánlatokat.