Az ophraella communa vagyis a parlagfű-olajosbogár – fotó: BBC/ Professzor Heinz Müller-Scharer
Az Észak Amerikában megtalálható parlagfű-olajosbogár a gyomnövény leveleit rágcsálja és az olaszországi vizsgálatok azt bizonyítják, hogy ennek hatására a parlagfű-pollen mennyisége akár 82 százalékkal is csökkenhet.
A svájci Nemzetközi Mezőgazdasági és Biotudomány Központ (CABI) munkatársai Urs Schaffner vezetésével azt vizsgálták, hogyan lehetne a parlagfű terjedését visszaszorítani a rovar segítségével. A kutatás eredményei szerint a rovarokkal 13,5 millióról 11,2 millióra lehetne csökkenteni az allergiások számát, és 7,4 milliárd euróról 6,4 milliárdra az egészségügyi kiadásokat.
Fontos azonban megjegyezni, hogy a rovarok bevetése előtt átfogó vizsgálatokra van szükség, hogy kiderüljön miként hathat a bogarak megjelenése az adott ország ökoszisztémájára.