Elkészült, és Tóth Tibor államtitkár jelenlétében átadták az idén 75 éves Univer Product Zrt. közel 8 milliárd forint értékű, kapacitásbővítő beruházását. A Kecskemét-Hetényegyházán megvalósult fejlesztéssel a vállalat több mint duplájára, 12-15 ezer tonnára növeli a magyaros ételízesítői gyártókapacitását. A kormányzati támogatással létrehozott üzemben a legkorszerűbb műszaki színvonalon készítik a hungarikum Erős Pistát és Piros Aranyat – írja közleményében a cég.

Hozzáteszik, hogy az 1948-ban alapított, idén 75 éves fennállását ünneplő, jelenleg is teljes egészében magyar tulajdonban lévő Univer első élelmiszeripari üzeme 1965-ben kezdte el működését a Kecskeméthez tartozó Hetényegyházán. A vállalat 2020-ban adott be pályázatot és 2021-ben állami támogatással új gyár építésébe kezdett itt, és a beruházás 2023 elejére készült el. A XXI. századi technológiát felvonultató üzemcsarnokban készülnek majd a Univer Product Zrt. hungarikumai, az Erős Pista és a Piros Arany, illetve számos más klasszikus magyar ételízesítő (Haragos Pista, Édes Anna, Gulyáskrém, Fokhagymakrém, Vöröshagymakrém, Reszelt Torma). A telephely termelési rendszerei, gyártó vonalai műszaki, informatikai és környezeti szempontból is megfelelnek az Ipar 4.0 elvárásoknak.

Gaál József, Kecskemét város alpolgármestere; Molitorisz Károly, az Univer Product Zrt. vezérigazgatója; Tóth Tibor, a Pénzügyminisztérium makrogazdasági és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára, dr. Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke; Szarka Balázs, az Univer Szövetkezeti Zrt. vezérigazgatója

Gaál József, Kecskemét város alpolgármestere; Molitorisz Károly, az Univer Product Zrt. vezérigazgatója; Tóth Tibor, a Pénzügyminisztérium makrogazdasági és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára, dr. Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke; Szarka Balázs, az Univer Szövetkezeti Zrt. vezérigazgatója – Fotó: Univer Product Zrt.

„A beruházásnak köszönhetően az Univer Product hosszú évekre, évtizedekre biztosította a tervezett piaci bővüléséhez szükséges kapacitást. Olyan biztonságot nyújt ez, ami csak nagyon kevés hasonló profilú vállalatnak van meg, és nyugodt tervezést, kiszámítható fejlődést tesz lehetővé számunkra. A megvalósításban támaszunk volt az állami támogatás, amelynek segítségével éppen abban az időszakban sikerült a beruházást tető alá hozni, amikor a kedvezőtlen piaci körülmények miatt sokan kénytelenek voltak félretenni terveiket. Ez pedig hosszú távon is versenyelőnyt nyújt az Univernek" – hangsúlyozta Molitorisz Károly, az Univer Product Zrt. vezérigazgatója a sajtóközleményben.

A közleményben kiemelik, hogy a nagyobb kapacitást a piaci igények alakulásához igazítva fokozatosan használja ki a cég. Az Univer olyan belföldi és export értékesítési célokat tűzött ki maga elé, amelyek a nagy hagyományú, biztos piacú termékkategóriában megalapozottá teszik a beruházást. E mellett az új üzemmel az Univer Product az élelmiszer-biztonságban is még magasabb szintre lép.


„A fejlesztés az Univernél egyszerre jelent kapacitásbővülést, technológiai innovációt és a munkahelyek megőrzését. A termelési folyamatok modernizációja nem jár a munkavállalók számának csökkenésével, sőt! Mindenkire számítunk, amely hozzáállás 75 éves történetük során folyamatosan jellemezte a vállalatunkat. Hangsúlyozzuk, hogy a növekedési tervek eléréséhez valamennyi dolgozónkra szükségünk lesz, sőt, ez sarokköve volt a beruházásnak is" – jelentette ki Szarka Balázs, az Univer Szövetkezeti Zrt. vezérigazgatója.

Az Univer az új üzem működtetésében is követi hagyományait: növekvő alapanyag-ellátását továbbra is teljes egészében magyarországi, főként környékbeli termelőkre alapozza. A megfelelő minőségű és mennyiségű alapanyag beszerzése érdekében az Univer csaknem 50 éve működteti termeltetési rendszerét, amely több száz, jellemzően Kecskemét 80 kilométeres körzetében dolgozó magyar termelőre épül.

A teljes kapacitásának elérésekor a gazdák mintegy 600 hektárról közel 10 ezer tonna minőségi erős- és édes fűszerpaprikát, pritaminpaprikát és kápiát, valamint fokhagymát, vöröshagymát és tormát szállítanak majd az üzembe – közölték.

Az Univer Product Zrt. új üzemében készült termékek Kecskemét-Hetényegyházán az avatás napján, 2023. június 20-án. A cég a kormányzati támogatással közel 8 milliárd forint értékű beruházásnak köszönhetően több mint a duplájára, évi 12-15 ezer tonnára növeli a magyaros ételízesítői gyártókapacitását.

Az Univer Product Zrt. új üzemében készült termékek Kecskemét-Hetényegyházán az avatás napján, 2023. június 20-án. A cég a kormányzati támogatással közel 8 milliárd forint értékű beruházásnak köszönhetően több mint a duplájára, évi 12-15 ezer tonnára növeli a magyaros ételízesítői gyártókapacitását – Fotó: MTI/Bús Csaba

Megduplázott kapacitású üzemének megépítését az Univer Product saját erőből, bankhitelből és vissza nem térítendő kormányzati támogatásból finanszírozta. Az új beruházásnak is köszönhetően a tervek szerint az év végére az Univer Product árbevétele 40 milliárd forint fölé növekszik, aminek több, mint 30 százaléka exportból származik.

A Kecskemét-Hetényegyházán létrejött üzem mellett az állami támogatás kiterjed az Univer Product Zrt. más gyártóbázisain megvalósuló, kisebb értékű gép- és energetikai beruházásokra is. Új bébiétel keverőrendszert, valamint gasztronómiai kiszerelésű ételízesítőket csomagoló zsák- és vödörtöltő berendezést helyeznek üzembe, továbbá napenergiára alapozott energetikai fejlesztéseket hajtanak végre.