Kettős mérce működik az európai élelmiszerpiacon, és ezt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) most lezárult átfogó hatósági élelmiszer-minőségi vizsgálata is megerősítette, alátámasztva a korábbi vizsgálat eredményét – közölte a földművelésügyi miniszter szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.
Kisebb és nagyobb eltéréseket is kimutattak – fotó: Shutterstock
Hozzátette: aggasztó, hogy a megvizsgált tételek 70 százalékánál kisebb, vagy nagyobb minőségi eltérés volt tapasztalható a Nyugat-Európában forgalmazott termékekhez képest. Ezek a minőségi eltérések szinte minden esetben a magyar fogyasztók kárára voltak tapasztalhatók a mérések alapján. Sok termék esetében már érzékszervi különbségek is azonnal észrevehetőek, más termékeknél az analitika, a laboratóriumi módszerek segítenek az eligazodásban – jegyezte meg a miniszter.
Igaz, az ellenőrzés eredményeiből kiderül: élelmiszerbiztonsági kockázat nem merült fel, tehát a magyar fogyasztók egészségét veszélyeztető tényezőt nem talált a hatóság.
A vizsgálat nemcsak a márka azonos termékekre, hanem a nagy élelmiszerláncok sajátmárkás termékeire, valamint egyes márkák nem azonos, hanem hasonló kinézetű és összetételű termékeire is kiterjedt. A szakemberek 96 termékpár összehasonlító vizsgálatát végezték el, a mintavétel Magyarországon kívül Ausztriában és Olaszországban történt. Összesen 84 élelmiszert, 7 sört, 5 kutya- illetve macskaeledelt vizsgáltak meg.
Ezek közül 71 esetben találtak minőségi különbséget, 25 esetben nem volt eltérés. Harminc esetben csak érzékszervi, 8 esetben csak összetételbeli, míg 33 terméknél érzékszervi és összetételbeli különbéget is kimutattak. Az összehasonlítás kiterjedt a feltüntetett összetevőkre, az ebből adódó esetleges minőségi különbségekre, az azonos összetevők melletti érzékszervi különbségekre is.
A vizsgálat során alapvetően három nagy kategóriát különböztettek meg a szakértők: azonos márkájú és külső megjelenésű, azonos összetételű termékek (51 darab); azonos márkájú és külső megjelenésű, de különböző összetételű termékek (25 darab); hasonló termékek (20 darab). Ezekben az esetekben nem teljesen azonos nevű termékekre terjedt ki a vizsgálat, hanem a hazai kiskereskedelemben elérhető terméket, egy annak megfeleltethető külföldivel vetették össze.
A Nébih infografikát is készített az eredményekről, a megtekintéséhez kattintson a képre!
A vizsgálat szerint előfordul, hogy rosszabb minőségűek a magyar piacon forgalomba hozott termékek, jellemző, hogy gyengébb minőségű nyersanyagot, több ízfokozót, kevesebb tápértéket, olcsóbb összetevőket használnak a magyar piacra kerülő élelmiszereknél. Előfordul, hogy a külföldi élelmiszergyártók spórolnak a magyar fogyasztókon, miközben az árakban nem feltétlenül van különbség, sőt sok esetben még drágább is a Magyarországon elérhető termék.
Az élelmiszer-botrány még februárban tört ki, amikor nyilvánosságra került egy, a Nébih által 2 évvel ezelőtt végzett korábbi vizsgálat eredménye. A Magyar Idők ekkor arról írt, hogy a hatóság 24-féle azonos, vagy nagyon hasonló termékmintát hasonlított össze és azt az eredményt kapta, hogy eltérések vannak a Magyarországon és az Ausztriában kapható termékek között. Ezek első sorban érzékszervi eltérések voltak, pl. eltérő íz, de nem egyező összetételről is beszámoltak.
Semmi sem biztos
A Nébih úgy végezte el az élelmiszerek összehasonlító vizsgálatát, hogy erre jogosultsága még nincs – tudta meg a hvg.hu. A lap birtokába jutott előterjesztésből az derült ki, hogy csak most készülnek törvényi felhatalmazást adni az élelmiszer-biztonsági hatóságnak arra, hogy összehasonlító termékteszteket végezzen. Ez aggályossá teszi a most lezárult vizsgálat törvényességét.
A Nébih vizsgálatának részletes eredménye letölthető IDE KATTINTVA.