Vegyes eredményekkel zárult a 2023-as tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés: a tavalyi évvel összehasonlítva a higiéniai hiányosságok száma csökkent, ugyanakkor a magyar fogyasztók védelme érdekében több terméket kellett kivonni a forgalomból – összegezte a tapasztalatokat dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára – írja a Nébih

tojás

Az ellenőrzések az előállítás, a forgalmazás és a vendéglátás területeire egyaránt kiterjedtek – fotó: pixabay.com

16,4 millió Ft bírságot szabtak ki

A csaknem egyhónapos időszak alatt 2610 ellenőrzésre került sor, amely 29 esetben figyelmeztetéssel és 208 esetben bírsággal zárult.

A hatóság nagyságrendileg 16,4 millió Ft bírságot szabott ki. A több mint 12 ezer megvizsgált élelmiszerből 579 tételt, összesen 11,6 tonna mennyiségben kellett kivonni a forgalomból.

A 2023. március 14-től április 10-ig tartó tavaszi ellenőrzés-sorozatot dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára rendelte el. Az akció a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) irányításával zajlott, az ellenőrzéseket a Nébih és a járási hivatalok szakemberei végezték.

A vizsgálatok fókuszában a húsvéti étkezési hagyományokat is figyelembe véve a füstölt húskészítmények, a tojások, a hidegkonyhai készítmények, az édesipari termékek, a zöldségek és gyümölcsök, valamint az alkoholos italok álltak. Az ellenőrzések az előállítás, a forgalmazás és a vendéglátás területeire egyaránt kiterjedtek.

gyümölcsök

A zöldségeket, gyümölcsöket is vizsgálták – fotó: pixabay.com

Az ellenőrök leginkább higiéniai hiányosságokat tártak fel

Nobilis Márton kiemelte, a szakemberek az élelmiszer-előállító és -forgalmazó létesítményekben feltárt hiányosságok és szabálytalanságok miatt 19 alkalommal döntöttek a tevékenység korlátozása mellett. A különböző létesítmények ellenőrzése során az ellenőrök leginkább higiéniai hiányosságokat tártak fel, ennek ellenére elmondható, hogy az idei eredmények e téren pozitív tendenciát mutatnak a tavalyi évhez képest.

A 12 474 hazai és külföldi élelmiszer tétel ellenőrzése során a fogyaszthatósági és minőségmegőrzési idő lejárta, valamint a nyomon követés és a jelölés kapcsán merültek fel problémák.

A szakemberek 2022-höz képest dupla annyi, összesen 11,6 tonna, több mint 7 millió Ft értékű termék forgalomból történő kivonásáról rendelkeztek annak érdekében, hogy a magyar fogyasztók kizárólag biztonságos élelmiszerekkel találkozhassanak a kereskedelemben

– összegezte az államtitkár.

reggeli

A magyar emberek biztonságos élelmiszereket fogyasztva tölthették az ünnepeket – fotó: pixabay.com

A szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés idén is hatékony volt

Az ellenőrzés-sorozat laboratóriumi vizsgálatainak eredményei kapcsán az államtitkár kiemelte, hogy 97 élelmiszerminta (48 pácolt, füstölt, nyers sonka és 49 hidegkonyhai készítmény), valamint 61 tojásfesték ellenőrzésére került sor a Nébih laborokban.

Ennek során a sonkákkal szemben 14 esetben merült fel kifogás a sótartalom miatt, míg a hidegkonyhai készítmények mikrobiológiai vizsgálata során 3 termék volt kifogásolt. A tojásfestékek vizsgálata 2 terméknél tapasztalt jelölési problémával zárult. Valamennyi kifogásolt termék esetében hatósági eljárásra kerül sor.

Nobilis Márton az eredmények alapján hangsúlyozta, a több évtizedes hagyományra visszatekintő szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés idén is beváltotta a hozzá fűzött elvárásokat: hatékonyan hozzájárult, hogy a magyar emberek biztonságos élelmiszereket fogyasztva tölthették az ünnepeket.

A részletes eredményeket az alábbi PDF-ben találhatod meg:
Tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés 2023. zárójelentés