Problémás vetési szezon Ukrajnában

Az amerikai szenátorok szerint az ukrajnai háborúra válaszul jó ötlet lenne a tájvédelem alá eső földterületek mezőgazdasági termelésbe történő bevonása. Marco Rubio floridai és Cynthia Lummis wyomingi republikánus szenátorok vezetésével a törvényhozók március 31-én levelet küldtek Tom Vilsack mezőgazdasági miniszternek, amelyben felszólították az USDA-t, hogy a gazdálkodók a büntetés veszélye nélkül használatba vehessék a Conservation Reserve Program (CRP) nevű természetvédelmi programba bejegyzett hektárokat. A segélyszervezetek arra figyelmeztettek, hogy idén megnövekedhet a világméretű éhezés a jelentős gabonaexportőr Ukrajna vetési szezonjának "problémái" miatt.

"A növénytermesztés engedélyezése a CRP-földeken kritikus lépés az elmúlt hónapokban ugrásszerűen megemelkedett élelmiszerárak stabilizálásában, és segít az amerikai termelőknek kielégíteni a gabona iránti globális keresletet, amely több tízmillió ember életét fenyegeti"

- írták a szenátorok.

A segélyszervezetek arra figyelmeztettek, hogy idén megnövekedhet a világméretű éhezés a jelentős gabonaexportőr Ukrajna vetési szezonjának

A segélyszervezetek arra figyelmeztettek, hogy idén megnövekedhet a világméretű éhezés a jelentős gabonaexportőr Ukrajna vetési szezonjának "problémái" miatt. Forrás: Pixabay

USDA: Nem!

Az USDA ellenzi az ötletet – derül ki Vilsack válaszleveléből, melyet a National Grain and Feed Associationnek (NGFA) írt március 31-én. "A CRP földterületek növénytermesztésre való gyors átalakítása nyilvánvalóan kivitelezhetetlen, és negatív hosszú távú következményekkel járna az éghajlatra és a földterületre" - áll a levelében. A mezőgazdasági csoportok, köztük az NGFA, a több mint 1,6 millió hektáros „kiváló termőföldön” szeretnének gazdálkodni, melynek védelmét jelenleg a CRP látja el.

"A program 10 vagy 15 éves szerződés alapján fizet a gazdálkodóknak a parlagon hagyott hektárokért."

Egyes közgazdászok és gazdálkodók szkepticizmusukat fejezték ki a CRP-tilalom feloldásának ötletével kapcsolatban, mivel egyes CRP-területek környezeti érzékenysége magas lehet.

A magas költségek, valamint a műtrágya és egyéb anyagok szűkös rendelkezésre állása szintén csökkentette a gazdálkodók érdeklődését a további hektárok bevonása iránt. A földművelési szándékok éves felmérése során a gazdálkodók elmondták, hogy mindössze 86 603 hektárral fognak több területen vetni, mint 2021-ben, ami 0,1 százalékos növekedést jelent.

Az Unióban jellemzően a mezőgazdasági termelésbe vonható területek mintegy 6 százalékát hagyják parlagon, elősegítve ezzel a biológiai sokféleség megőrzését és növekedését.

Az Unióban jellemzően a mezőgazdasági termelésbe vonható területek mintegy 6 százalékát hagyják parlagon, elősegítve ezzel a biológiai sokféleség megőrzését és növekedését. Fotó: Pixabay

Az Európai Unió már lépéseket tett annak érdekében, hogy a gazdálkodók számára az ukrajnai háborúra reagálva engedélyezzék a parlagon hagyott földek bevonását, és 500 millió eurós segélyt különített el ezt elősegítendő. Az Unióban jellemzően a mezőgazdasági termelésbe vonható területek mintegy 6 százalékát hagyják parlagon, elősegítve ezzel a biológiai sokféleség megőrzését és növekedését.

(Forrás: Reuters)