A fleischwirtschaft.de portál a Product Management et Planteneers német vállalat érdekes kezdeményezéséről számol be. Dr. Dorotea Pein, a vállalat igazgatója megállapította, hogy mivel a világtengerek állománya – a gazdagok tányérjainak telítődésével párhuzamosan – egyre jobban apad, növekvő kereslet mutatkozik a növényi alapon gyártott halhús és tenger gyümölcsei (elsősorban tintahalak, sushi-szelet, füstölt lazac és rákok) iránt. Ezért a vállalat a közelmúltban belevágott az ilyen termékek próbagyártásába, garantálva, hogy termékei az eredetiekkel azonos ízűek és tápértékűek lesznek.

Növényi alapon gyártott halhús és tenger gyümölcsei

A szántóföldről érkezik majd a halhús és tenger gyümölcsei? – Fotó: Pxfuel

Ez világszerte az első ilyen próbálkozás és tartósan magas keresletre lehet számítani. Bár a cikk nem részletezi az alkalmazott technológiát, de a felfedező cég szerint a gyártás nagyon egyszerű, nem túl költséges, és alapvetően a növényi alapú húsok előállításának mintájára történik. Sőt különleges berendezések vásárlására sincs hozzá szükség, csak bizonyos színezékekkel való kiegészítésre.

Amennyiben a nagy tömegben történő gyártást üzemi szinten sikerül megvalósítani, azzal két legyet lehet ütni egy csapásra, nevezetesen jórészt pótolni a tengerek csökkenő természetes állományát, másrészt pedig egy magas biztató üzletet beindítani.