A magas minőségű kisüzemi sajtot nem lehet csupán alapélelmiszerként értelmezni, minden sajtban egy egyedi történet rejlik, mely a termelőről, az adott tájról, az állatokról és a sajtkészítőről szól. Egy jó kisüzemi sajt komplex élményt nyújt a fogyasztó számára – hangzott el a IX. Magyar Sajtmustra szakmai napján, ahol egy előadás és egy kerekasztal beszélgetés keretében arra keresték a választ sajtkészítők, gasztrobloggerek és sajtkereskedők, hogy mennyit ér a magyar sajt?
Az év sajtja díjat a Szarvasi Agrár Zrt. Cervinus Superiore terméke nyerte el – fotó: Páczai Tamás
Az idei sajtversenyen közel 100 minta közül választották ki szakképzett sajtbírák a legjobb magyar sajtokat. Idén 11 arany, 12 ezüst és 6 bronz minősítés született. Az év sajtja díjat a Szarvasi Agrár Zrt. Cervinus Superiore terméke nyerte el.
Arany minősítésben részesült a Vászolyi Sajtmanufaktúra Balaton sajtja, a Paraszt Sajt Svájcer terméke, Hanufer Balázs 4 hónapos Pásztor sajtja, a Csíz Sajtműhely Camembert jellegű lágy sajtja, az Ezüst Kecske Sajtmanufaktúra Natúr Kecskekrémsajtja, Riepl Tibor Füstölt gyúrt sajtja, Gombai Endre és Paksi Márta Parenyicái. Kékesi-Antal Mária Natúr joghurtjának, valamint Szűcs Richárd - Joli natúr joghurtjának szintén arany minősítést ítélt a zsűri.