A kínai Húskutató Központ munkatársai teljesen újszerű és különösen meglepő módszerrel állítottak elő olyan élelmiszer termékeket, amelyek növényi és állati fehérjéket együttesen tartalmaznak.

rizs

Az így készített ételek vizuálisan nem különböztethetők meg hagyományosaktól, de a húsok és növények kombinált aromáját bocsátják ki – fotó: pixabay.com

Ennek eléréséhez a rizsbe (vagy más növénybe) – baromfi- vagy sertéshúsból – állati sejteket, illetve laboratóriumi húsmolekulákat ültettek be, miután a növényeket az állati sejtek befogadására előkészítették.

A tudományos közleményekben eddig még nem publikált eljárást a Pekingi Élelmiszer-tudományi Akadémia Húskutató Központja vezette. Wang Shouwei, a projekt vezető tudósa elmondta, hogy az ilyen növények terméséből egészen különleges ételek készíthetők, amelyek egyáltalán nem hasonlítanak a hagyományos konyha termékeire, viszont növényi és állati fehérjék elegyét tartalmazzák.


Kínai kutatók megállapították, hogy az így készített ételek vizuálisan nem különböztethetők meg hagyományosaktól, de a húsok és növények kombinált aromáját bocsátják ki. Emellett azt is hangsúlyozzák, hogy ezzel a módszerrel – a magas költséggel előállítható és biztonsági kockázatokat is tartalmazó, laboratóriumi húsokkal szemben – jóval egyszerűbben és olcsóbban lehet előállítani növényi és állati sejtek együttes hatását ötvöző termékeket, kiküszöbölve az állatgyógyászati készítmények alkalmazását.

Ezen túlmenően, az eljárás képes lehet kevesebb állati takarmány felhasználásával nagyobb mennyiségű,  tápanyagokban gazdag élelmiszer alacsony költséggel történő előállítására.

Az ismertetett eljárás nagy tömegben történő alkalmazási lehetőségét azonban végső soron csak a jövő dönti el.

Forrás: scmp.com