A német fogyasztóvédők ismét razziáztak. Tortillákat teszteltek, az eredmény pedig lesújtó, hiszen kiderült, hogy több termék is tele van adalékanyagokkal és növényvédőszer-maradványokkal.

Már semmit sem ehetünk?

Rosszul vizsgáztak a tortillák, amikbe csak búza- vagy kukoricalisztnek, víznek, kevés olajnak és sónak kellene lennie. Ennek ellenére a német tesztoldal az ÖKO-TEST vizsgálatában a termékek nagy részében jóval több összetevőt talált.

„A vizsgált 19 termékből 17-ben mutattak ki a gyártáshoz használt gépek kenőanyagából származó ásványolaj-maradványokat, és 18-ban különféle növényvédőszer-maradékokat"

– hívta fel a figyelmet a Rizikometer.

A tortillák nagy részében volt glifozát, illetve az igen veszélyesnek tartott deltamethrin és pirimifosz-metil is.

Olajmaradványokkal teli tortillák

A teszt során a szakemberek csupán két olyan terméket találtak, amiben nem volt ásványolaj-komponensekkel való szennyeződés. Ez például a mechanikus kenőolajjal való érintkezésből származhat. A laboratóriumban minden más termékben kimutattak ilyen anyagokat - írta meg a divany.hu.


Az említett ásványolaj-komponensek két csoportba tartoznak:

  • telített szénhidrogénekre (MOSH),
  • és az aromás szénhidrogénekre (MOAH).

Ezek közül főleg a második kategória a problémás, hiszen az egyes MOAH-vegyületek rákkeltőek lehetnek. A tesztek során csak egy termékben találtak ilyen anyagot, az említett tortillát a gyártó kivonta a forgalomból.

19-ből 18 szennyezett

A megbízott laboratórium a 19-ből 18-ban peszticid anyagra vagy hatóanyag-maradványra bukkant. Öröm az ürömben, hogy a maradványok a kimutatott koncentrációban nem mérgezőek. A teszten végül 11 termékről derült ki, hogy több növényvédő szert és hatóanyag-maradványt tartalmaz, mint az engedélyezett. Volt köztük különösen veszélyes anyag is, mint a például a deltametrin és a pirimifosz-metil. Mindegyik veszélyes a beporzókra, főleg a méhekre.

Gyomirtó szerből sem volt hiány

A glifozát néven ismert gyomirtó szer szintén problémás, hiszen bár még engedélyezett az EU-ban, az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) szerint az egészségügyi kockázatait értékelő adatai hiányosak. Ennek ellenére a Nemzetközi Rákkutató Ügynökség ezt a gyomirtót a "valószínűleg rákkeltő" csoportba sorolja.

A teszteken összesen 5 terméket találtak jónak vagy nagyon jónak - fotó: pexels.com

Túl sok adalékanyag

A vizsgálat során a sótartalmat minden esetben magasnak találták. A szervezetnek bár szüksége van rá, de nem ilyen mennyiségben. A nátrium fontos mind az izom-, mind az idegrendszer működéséhez, a túlzott fogyasztása azonban magas vérnyomást okozhat.

További problémák akadtak az adalékanyagokkal, hiszen kettőt fokozatosan kockázatosnak tartanak. Az egyik az E450, amely foszfátvegyületként nagyobb mennyiségben károsíthatja a vesét. A másik az E466, amit stabilizátorként és sűrítőként használnak, amely befolyásolhatja a bélrendszer egészségét.