Kis odafigyeléssel jelentősen csökkenthető lenne a kidobott mennyiség. Az origo.hu a Mindmegette cikke alapján listát készített azokról az ételekről, amelyekből a legtöbbet pazarolunk.


Burgonya: a legsokoldalúbb zöldségek egyike

Igazi "alap" alapanyag, amiből rekorgyorsasággal készíthető számtalan étel. Előnye, hogy hihetetlenül hosszú eltarthatósági idővel rendelkezik, így nyugodtan beszerezhetsz nagyobb mennyiséget is belőle. Sötét, hűvös, száraz helyen hetekig is eláll. Fontos, hogy a burgonyát a hagymától tartsd távol, mert a hagyma által termelt etiléngáz meggyorsítja a krumpli csírázását, illetve hamarabb meg is romolhat tőle.

Maradékmentés:

  • ha túlsóztad a levest vagy a pörköltet egy nyers, meghámozott burgonya máris a segítségedre lehet, mert felszívja a felesleges sót és kiegyenlíti az étel ízét
  • le is fagyaszthatod: a megmosott, meghámozott burgonyát vágd fel a kívánt formára, tedd egy tasakba, vagy ételtároló dobozba, zárd le légmentesen és fagyaszd le. Amikor kell, csak elő kell venned és már sütheted is
  • ha megmarad a burgonyapüré nagyn finom hercegnőburgonya, vagy gnocci készíthető belőle, de ugyanúgy használhatod burgonyás pogácsába is
  • a zöldségleveseket tartalmasabbá teheted egy-egy burgonyával

burgonya

A fagyasztott nyers burgonyát bármikor előveheted és már sütheted is – fotó: pixabay.com

Kenyér: évente világszerte 900 000 tonna kenyeret pazarolunk el

A pazarlás oka az, hogy túl sokat vásárolunk belőle és rosszul tároljuk. Mi a megoldás? Vegyünk csak annyi kenyeret, amennyire tényleg szükségünk van! A friss kenyeret nem érdemes hűtőben tartani sem: az alacsony hőmérséklet ugyanis kiszívja a nedvességet és a kenyér élvezhetetlenül szikkadt és szivacsos lesz. A legjobb tárolási módot a kenyeres-zsák jelenti, szobahőmérsékleten.

Maradékmentés:

  • ha mégis kimarad egy-egy szelet száraz kenyér, akkor daráld le prézlinek - nagyon finom lesz vele a szilvás gombóc vagy a derelye
  • készíthetsz belőle pirítóst, vagy bundás kenyeret
  • salátákhoz, levesekhez süss belőle krutont

kenyér

A száraz kenyérből pirítóst is készíthetsz – fotó: pixabay.com

Rizs: ha méred, nem marad ki

Kedvelt élelmiszer a semleges íze és a magas telítőértéke miatt. Elvileg ebből nagyon egyszerű pazarlás nélkül főzni, hiszen csak ki kell mérned a kellő mennyiséget. Természetesen így is előfordulhat, hogy kimarad egy kis főtt rizs, de semmi gond - hógyorsan új étel kreálható belőle.

Maradékmentés:

  • készíts sült rizst: a maradék főtt rizst forró wokban keverd el fokhagymával, hagymával, zöldségekkel (ez kiváló alkalom a maradék zöldségek felhasználására is), szójaszósszal és szezámolajjal
  • fogyaszd el levesbetétként, a zöldségleveseket sokkal tartalmasabbá, lággyabbá teszi
  • a maradék főtt rizsből változatos egytálételeket is készíthetsz, bármilyen zöldséggel, tojással, csirkehússal, hallal kombinálva finom

rizs

A maradék főtt rizsből változatos egytálételeket is készíthetsz, bármilyen zöldséggel, tojással, csirkehússal, hallal kombinálva finom – fotó: pixabay.com

Banán: nem mindenki szereti, ha túlérett

svéd Karlstad Egyetem tanulmánya szerint a banán elképesztő mennyiségben kerül a kukába Európában. Ez nem jelenti azt, hogy direkt pazarolnánk, egyszerűen csak gyorsan túlérik, ha nem megfontoltan vásárolunk belőle.  Emiatt érdemes különböző érettségi fokú banánokat venni, ahelyett, hogy egy csomagból választanánk. Persze, ha már barna pöttyök tarkítják, akkor sem kell kidobnod.

Maradékmentés:

  • csak fel kell karikázni és lefagyasztani - tökéletes smoothie vagy turmix alap
  • ideális sütéshez banánkenyérbe, palacsintatésztába bármikor felhasználhatod

banán

Ne dobd ki a túlérett banánt, sokféle finomság alapanyaga lehet – fotó: pixabay.com

Alma: tudod - az orvost távol tartja

Sajnos még mindig sok almát pazarlunk el. Ezért hogy tovább elálljon, tárold őket hűvös, sötét helyen. A sérült almát se dobd ki, sok finomságot készíthetsz belőle.

Maradékmentés:

  • kiváló almaszósznak vagy kompótnak
  • az almahéjat fahéjjal felforralva kiváló almateát kaphatsz
  • az almachips is egészséges nassolnivaló: szeleteld fel vékony lapokra az almát, szórd meg fahéjjal és sütőben szárítsd ki

Leveles zöldségek: gyorsan fonnyadnak

Az olyan leveles zöldségek mint spenót vagy a kelkáposzta nagyon gyorsan fonnyad. Ezért mindig csak annyit érdemes venned belőle, amit gyorsan el is tudsz használni. Pár napig tárolhatod egy nedves papírtörlőbe vagy konyharuhába tekerve a hűtőszekrényben, de célszerű minél hamarabb elfogyasztani.

Maradékmentés:

  • kiváló turmixalapnak számítanak
  • bármilyen zöldségleveshez hozzáadhatóak
  • a maradék bazsalikomleveleket üvegbe el is lehet tenni - csak le kell öntened olívaolajjal Később nagyon jó ízt garantál a  salátára, tésztára vagy pizzára csepegtetve

Sajt: sokáig eláll, mégis naponta 3,1 millió szelet kerül a kukába

Az egyik leginkább elpazarolt élelmiszer, pedig az előállításához rengeteg energia, idő és pénz kell.

Maradékmentés:

  • a megszáradt sajtból készíthetsz mártást, fondüt, sajtropogóst, vagy krémlevest
  • ha ömlesztve vásárolsz nagyobb mennyiségű sajtot, fagyaszd le!
  • a kiszáradt sajtot lereszelheted - bármilyen tésztaételhez kiváló

Ne pazarolj te sem!