Harsányi Endre megbízott agrárinnovációért és képzésfejlesztésért felelős rektorhelyettes – fotó: Debreceni Egyetem
Az oktatásban egyre nagyobb hangsúlyt kell, hogy kapjanak az informatikai és műszaki ismeretek. Ma a hatékony agrárszektor elképzelhetetlen a precíziós gazdálkodás és a megújuló energiaforrások felhasználása nélkül. Olyan gyakorlattal rendelkező szakembereket kell képeznünk, akik ezeket a bonyolult és összetett rendszereket alkalmazni és üzemeltetni is tudják, és az egyetemi padsorokból kilépve azonnal teljes értékű munkavállalói lehetnek egy mezőgazdasági vállalkozásnak – hangsúlyozta Harsányi Endre.
Mivel sem oktatás, sem kutatás, sem pedig az innováció nem létezik kiválóan felkészült, szorosan együttműködő oktató és kutató gárda nélkül, célunk egy erős, összetartó és fejlődni akaró agráros közösség kialakítása. A kar dékánjával, Stündl László egyetemi docenssel rendszeres találkozók során egyeztettünk az oktatás és kutatás fejlesztését érintő feladatokról. A két szervezeti egység szoros együttműködésének kialakításával a fejlesztési célok gyorsabban és hatékonyabban elérhetővé válnak – mutatott rá a rektorhelyettes.
Debreceni Egyetem MÉK főépület – fotó: Debreceni Egyetem
A fiatalok számára csakis a műszaki, az informatikai újítások, az agrárinformatika és a robotika megismertetésével lehet vonzóbbá tenni a mezőgazdaságot. A technológiai fejlődés azonban az agronómia ismerete nélkül nem fog működni, a kettőnek együtt szimbiózisban, egyensúlyban kell lennie. Emellett sokkal szorosabbra szeretnénk fűzni a MÉK és az AKIT kapcsolatát. A tangazdaság kutatásainak támogatására, az innovatív ötletek megvalósítására még több uniós forrást akarunk bevonni, továbbá hangsúlyosabb szerepet szánunk a térinformatikai rendszeren alapuló szántóföldi növénytermesztés fejlesztésének – fejtette ki Harsányi Endre.
Az intézmény életében nagyon mozgalmas időszak elé nézünk az új egység bevonásával. Az AKIT munkájában, a fejlesztésekben és a kutatásokban jelentős szerepet kap az Újfehértói Kutatóintézet. A gyümölcstermesztésben, a kertészeti technológiák fejlesztésében és a termékelőállításban új lehetőségek nyílnak meg. Szélesedhet például a medical food – a 100 százalék természetes alapanyagokból, kontrollált termelési technológiával előállított vényköteles termékek - készítmények palettája, amelyekhez a klinikai vizsgálata helyben biztosított – emelte ki a rektorhelyettes.
Kiemelten fontos számunkra, hogy hallgatóinknak olyan gyakorlati képzőhelyet biztosítsunk tanulmányaik alatt, ahol a legújabb technológiákkal és a legmodernebb eljárásokkal ismerkedhetnek meg. Olyan tudásátadásra van szükség, amely követi az innovációs folyamatokat és gyakorlati tapasztalatokat is biztosít a hallgatóknak. A Debreceni Egyetem agrárképzését ezeknek a piaci követelményeknek megfelelően gondoltuk újra – mondta Harsányi Endre.