Ha a koronavírus megszakítja az alapvető élelmiszernövények termesztését, az súlyos következményekkel járhat – fotó: Pixabay
A brit napilap szerint rövid távon valószínűtlen, hogy a zavarok súlyosak lesznek, mivel az élelmiszer-ellátás megfelelően működik, és a piacok eddig viszonylag stabilak voltak. A szállítás és az emberek mozgásának korlátozásai azonban bizonyos élelmiszer-logisztikai kihívásokhoz vezethetnek.
A baromfiiparra nagy nyomás nehezedik a nem megfelelő takarmányellátás és a szállítási tilalmak miatt. Megfelelő politikai intézkedés hiányában további visszaesés következhet, ami könnyen átterjedhet más iparágakra.
A húsipart a nem megfelelő takarmányellátás és az importtilalmak veszélyeztetik – fotó: MTI-Kovács Tamás
A járvány hatása az élelmiszer-feldolgozó szektorra is kiterjedhet. A feldolgozott élelmiszerek kínálata egyelőre viszonylag bőséges, ám a termelést befolyásolhatja a munkaerőhiány és a mezőgazdasági termékek iránti csökkenő kereslet. Az alapvető élelmiszernövények, mint például a kalászosok, a kukorica, a rizs és a zöldségek termesztését befolyásolja, ha a fertőzés a kritikus tavaszi vetési időszakban is tombol.
A kínai vegyipari termelés is leállt a járvány miatt, így bizonyos vegyszerekből – köztük növényvédő szerekből – is átmenetileg hiány lehet. Jó hír azonban, hogy a termelés kezd visszaállni a korábbi szintre, így készlethiánynak nem szabadna hosszútávon jelentkeznie.
A belföldi és a nemzetközi kereskedelem zavarai pánikot idézhetnek elő az élelmiszerpiacon. A 2003-as SARS-járvány kitörésekor az ételek és egyéb alapanyagok pánikvásárlása Kínában számos helyen problémát jelentett. Bármilyen pánik súlyosbítja az ideiglenes élelmiszerhiányt és megzavarhatja a piacokat. Ha az érintett államok figyelmen kívül hagyják, az élelmiszerpánik elterjedhet és veszélyeztetheti a szélesebb társadalmi stabilitást.
A legfontosabb tehát, hogy legyünk elővigyázatosak, de semmiképpen ne pánikoljunk.