Az emésztőrendszer egészségéhez aktívan hozzájáruló probiotikumok piacán 2023-ra 7%-os piaci növekedést jósolnak. A probiotikumok piacát főként az emésztőrendszeri rendellenességgel küzdő fogyasztók számának emelkedése generálja. A probiotikus termékek legnépszerűbb képviselője a joghurok, amelyek sikere várhatóan továbbra is töretlen marad.
A laktózintoleranciával rendelkező, illetve a laktózt diétájukból önszántukból száműző fogyasztók számának emelkedésével arányosan emelkedik a laktózmentes termékek iránti igény.
Az egészségtudatos fogyasztók előnyben részesítik azokat a tejtermékeket, amelyek a megszokott összetételen túl egyéb egészségre kedvező hatást gyakorló tulajdonsággal is rendelkeznek – fotó: Shutterstock
Ezen termékek fejlesztése során az egyik legnagyobb kihívás a megfelelő íz biztosítása.
Az átlagéletkor emelkedésének és az öregedő társadalomnak köszönhetően az idős fogyasztók igényeit szem előtt tartó tejtermékek piaca is várhatóan szélesedni fog. Ilyen irány lehet az ízületek és a csontok egészségének fenntartását támogató összetevők (pl. kalcium) hozzáadása.
A sportoló és az aktív életet élő fogyasztók körében népszerűek az értékes aminosav-összetétellel rendelkező, magas fehérjetatalmú élelmiszerek. Erre kiváló lehetőséged nyújt a savófehérjék felhasználása, amelyek támogatják az izomnövekedést, valamint egyes tanulmányok szerint segítenek az öregedés lassításában és a stressz csökkentésében.