2015 szeptemberében az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) elfogadta a Fenntartható Fejlődési Keretrendszert (Agenda 2030), majd három évvel később június 7-ét az Élelmiszer-biztonság Világnapjának választotta.

Az élelmiszer-biztonság a termelők, az élelmiszeripari szereplők és a hatóságok mellett a fogyasztók felelőssége is.

Mit tudnak a fogyasztók tenni annak érdekében, hogy elkerüljék az élelmiszer-eredetű megbetegedéseket?

A megfelelő kézmosással, az eszközök tisztán tartásával és az élelmiszerek megfelelő tárolásával, előkészítésével megelőzhető kórokozó mikroorganizmusok és toxinok okozzák a legtöbb élelmiszer-eredetű megbetegedést. A SafeConsume* projekt kutatói az élelmiszer-vásárlástól az ételkészítésig követték végig 6 ország 15-15 háztartását, és videón rögzítették élelmiszer-kezelési szokásaikat, amely során számos rossz higiéniai gyakorlatra fény derült.

hűtőszekrény

A SafeConsume projekt kutatói végigkövették végig 6 ország 15-15 háztartását, és videón rögzítették élelmiszer-kezelési szokásaikat, amely során számos rossz higiéniai gyakorlatra fény derült – fotó: Pixabay

A projekt kapcsán a kutatók a fogyasztói gyakorlatok és az öt legkockázatosabb mikrooganizmus (Salmonella, Listeria monocytogenes, Campylobacter, Toxoplasma és norovírus) között keresték az összefüggéseket. Ezek alapján az alábbiakban öt olyan tanács következik, amely hozzájárul az élelmiszerek biztonságos kezeléséhez:

1. Ne készíts ételt betegen (csak legkorábban 48 órával a tünetek elmúlása után)! MIÉRT?

A tünetek elmúltával a szervezet még üríti a kórokozó mikrobákat, ezért a körülötted lévők is megfertőződhetnek. Erre azért kell különösen figyelni, mert előfordulhat, hogy az adott mikroba egyes emberekben csak enyhe tüneteket okoz, míg mások akár bele is halhatnak.

2.  Otthon és utazás során is gondolj rá, hogy a csirkét, húspogácsát, tojást vagy tojás felhasználásával készült ételeket, illetve kagylót, osztrigát és az ételmaradékokat mindig jól átsütve fogyaszd! MIÉRT?

A legtöbb megbetegedést okozó mikroba hőkezeléssel elpusztítható, ezért mindig a megfelelő módon készítsd el az ételeidet.

3. Alaposan mosd el és fertőtlenítsd a nyers hússal, húslével, nyers tojással vagy földdel érintkező konyharuhát, bevásárlótáskát, eszközöket és munkafelületeket, majd munka után a kezedet is alaposan mosd meg! MIÉRT?

Néhány mikroba már nagyon kis mennyiségben is megbetegedést okozhat, ezért meg kell bizonyosodni arról, hogy sem a te, sem pedig a vendégeid, családtagjaid szervezetébe nem kerül kórokozó.

4. Mosd meg a gyümölcsöket és zöldségeket, különösen abban az esetben, ha nyersen fogyasztod őket! MIÉRT?

Az élelmiszeren jelen lévő ártalmas mikrobák száma alapos mosással csökkenthető. A salátafélék vagy egyéb levélzöldségek esetében használhatsz salátacentrifugát is, amely segít eltávolítani a vizet és a mikrobákat is. Terhes nők vagy immunszuppresszált egyének esetében még biztonságosabb alternatíva, ha a zöldség- és gyümölcsféléket főtt állapotban fogyasztják.

5. Az élelmiszereket tartsd hűtőszekrényben, ellenőrizd a hűtőszekrény hőmérsékletét (0-4°C legyen), és tartsd be a fogyaszthatósági időt! MIÉRT?

Az előállító által javasolt tárolási hőmérséklet a te érdekedet szolgálja, különösen, ha hőkezelés nélkül fogyasztod az élelmiszert, például a készételek esetében. Míg néhány mikroba nem képes szaporodni 4°C alatt (például a tojásban előforduló Salmonella), mások, például a Listeria monocytogenes, a hűtőszekrény hőmérsékletén is szaporodnak anélkül, hogy az élelmiszer a romlás bármilyen jelét mutatná. A biztonságod érdekében tehát az élelmiszereket a fogyaszthatósági időn belül fogyaszd el, hűtőszekrényedet pedig tartsd kellően alacsony hőmérsékleten, ezzel mérsékelheted a mikrobák szaporodását.

A SafeConsume tanácsait a gyakorlatban is alkalmazva elkerülhetjük az élelmiszer-eredetű megbetegedéseket.

Forrás: SafeConsume