A szemes termények ára 1,4 százalékkal emelkedett novemberhez képest – fotó: Pixabay
A FAO élelmiszerár-indexe egy kereskedelemmel súlyozott mutató, amely az öt legfontosabb élelmiszer-alapanyag - növényi olajok, szemes termények, húsfélék, tejtermékek és cukor - nemzetközi piaci árát veszi figyelembe.
Tavaly az árindex átlagosan 171,5 pont volt, 1,8 százalékkal magasabb, mint 2018-ban, de 25 százalékkal alacsonyabb a 2011. évi csúcsnál. Decemberben az indexben legnagyobb súllyal rendelkező szemes termények ára 1,4 százalékkal emelkedett novemberrel összevetve.
A tejtermékek árindexe 3,3 százalékkal, a cukoré 4,8 százalékkal, a növényi olajoké pedig 9,4 százalékkal nőtt. A húsfélék árindexe a novemberi szinten stagnált decemberben.