Az állattenyésztés jelenlegi formája meg fog szűnni – fotó: Pixabay
A rossz hír
A lap értesülései szerint és az amerikai független think tank, a RethinkX tavalyi előjelzése alapján az évtized végére a mesterséges húsok és egyéb fehérjetartalmú élelmiszerek ára drasztikusan visszaesik, miközben tápértékük, ízük, minőségük jelentősen javul majd. Ezzel párhuzamosan a hagyományos állattenyésztés és a halászati ágazat több mint a felére csökken és a farmok, vágóhidak tömegesen mennek tönkre. Hasonló sors vár az állattenyésztéssel összefüggő ágazatokra, a tejiparra, a bőriparra és a takarmánytermesztésre is.
A jó hír
A prognózis szerint az új mezőgazdaság hihetetlenül hatékony lesz: a korábban használt terület egy százalékát, a víz tizedét, ráfordított idő huszadát igényli majd. A szennyezőanyag és az üvegházhatású gázok kibocsátása nagyságrendekkel alacsonyabb lesz. Az élelmiszeripar a technológia fejlődésnek köszönhetően úgy fog tudni gazdaságosan termelni, hogy közben a Föld lakossága közel kétmilliárd fővel nő.
Az állattenyésztés jelenlegi formájában megszűnik és ezzel együtt eltűnhetnek az állatoknak adagolt hormonok környezetre és az emberi szervezetre gyakorolt káros hatásai, csökkenhet az állatoknak adagolt túlzott antibiotikumok mennyisége és az emiatt kialakuló szuper baktériumok száma.