A Refarmed dán vállalat egyik étterme a saját pincéjében rendezett be egy vertikális farmot az első emeleten lévő konyha friss zöldségekkel való ellátására – olvashatjuk a fresplaza.de, német nyelvű hírportálon. Ezeknek a termékeknek a konyháig mindössze 5 méter szintkülönbséget kell áthidalniuk.

Friss zöldségek a tányéron

Friss zöldségek a tányéron – Fotó: pixabay.com

A zöldségek abszolút friss állapotban kerülnek feldolgozásra, és gyakorlatilag a nullára csökken a betakarítás utáni romlás, ami manapság a megtermelt élelmiszerek mintegy 15 százalékát teszi ki.

A termelés környezettudatos is, hiszen nincsen sem tengeri, sem szárazföldi fuvarozásból adódó üvegház-hatású gázkibocsátás. A szállítás során semmiféle csomagoló anyagra sincs szükségük, sőt a szállítási költségek mellett a hulladékokat is sikerül kiküszöbölni, mivel mindig csak annyit szednek le, és visznek a konyhába belőlük, amennyire éppen szükség van.

A kezdeményezéshez a Dán Zöld-Beruházási Alap – más szervezetekkel együtt – jelentős támogatást nyújt.

Ha az eddig fesorolt tények nem világítanának rá egyértelműen a helyben történő élelmiszer előállítás előnyeire, érdemes megemlíteni, hogy a szóban forgó dán étterem korábban bizonyos zöldségeket Tanzániából szerzett be.