A szénmustra projekt

A Project Carbonview nem tesz mást, mint összegyűjti a gazdálkodók és az etanolüzemek adatait, hogy meghatározzák a gazdaságtól az üzemanyagig tartó út során felszabaduló széndioxid mennyiségét. Az ötlet  akkor született meg, amikor valaki feltette végre a kérdést: vajon mekkora a szénlábnyoma az amerikai farmerek által termelt kukoricának egy alacsony szén-dioxid-kibocsátású üzemanyagpiacon? A valaki Sachi Desai volt, a Climate Corporation digitális partnerségekért felelős senior igazgatója, aki szerint a Bayer, az Amazon és a Bushel legújabb projektje lehetőséget kínál a gazdáknak, hogy megtudják erre a választ, és további hozzáadott értéket adjanak a kukoricatermésük értékéhez.

"Létre szeretnénk hozni egy megfelelő bázisul szolgáló kiindulópontot. Integrálni minden adatot, ami a gazdaság kapujától a végfelhasználóig tartó út során keletkezik, és összekapcsolni ezeket az információkat és adatokat, hogy teljes képet kapjunk a kibocsátott szén-dioxidról, illetve az üvegházhatású gázokról, amelyek az ültetéstől egészen a termék előállításáig keletkeznek"- magyarázta Desai.

A dolog akkor született, amikor valaki feltette végre a kérdést: vajon mekkora a szénlábnyoma az amerikai farmerek által termelt kukoricának egy alacsony szén-dioxid-kibocsátású üzemanyagpiacon?

A dolog akkor született, amikor valaki feltette végre a kérdést: vajon mekkora a szénlábnyoma az amerikai farmerek által termelt kukoricának egy alacsony szén-dioxid-kibocsátású üzemanyagpiacon? Fotó: Pexels

A Project Carbonview kezdeményezés esetében ez a folyamat a kukoricaföldtől az etanol üzemanyag megszületéséig tart. Az iparágban elsőként alkalmazott digitális szénlábnyom-mérési megoldás olyan kísérleti program, ami egyelőre az Egyesült Államokra összpontosít, és lehetővé teszi az etanolgyártók számára, hogy nyomon kövessék a szén-dioxid-kibocsátást a teljes ellátási láncban a vetéstől a termelésig.

"Emellett a program fenntarthatóbb üzleti gyakorlatokat is eredményezhet, a megalapozottabb vásárlási döntésekhez és a termelők szén-dioxid-kibocsátásának csökkentéséhez szükséges adatokat szolgáltatva."

A bevezetés azzal kezdődik, hogy a kiválasztott etanolüzemek 80-160 kilométeres körzetében a résztvevő mezőgazdasági termelőknek regisztrálniuk kell magukat a projektbe. Desai szerint a csoport kezdetben 25 000-50 000 hektárról szeretne adatokat gyűjteni a növénytermesztési gyakorlatokról. A kísérleti projektben részvételre jogosult gazdálkodók kompenzációt kapnak a részvételért. A remények szerint az összegyűlő adatok új értékteremtési lehetőséget hozhatnak létre a gazdálkodók számára. A projektgazdák abból az előfeltételezésből indultak ki, hogy a piac jelenleg sajnálatos módin alulértékeli a mezőgazdasági termelők szerepét az alacsony szén-dioxid-kibocsátású etanol előállításában.

A remények szerint az összegyűlő adatok új értékteremtési lehetőséget hozhatnak létre a gazdálkodók számára.

A remények szerint az összegyűlő adatok új értékteremtési lehetőséget hozhatnak létre a gazdálkodók számára. Fotó: Unsplash

A kukoricatermesztés értékének meghatározása

A kukorica az etanolgyártás egyik fontos alapanyaga. Kalifornia például alacsony szén-dioxid-kibocsátású etanol-üzemanyagot vásárol a keveréshez, és ennek árával egyben piaci mérőpontot teremtett a szén-dioxid hozzájárulás mértékének meghatározásához.

"Van olyan teendő, amit még soha, senki nem tett meg, ez pedig annak meghatározása, hogy a gazdaságokból származó hozzájárulás valójában konkrétan mekkora. Eddig még sajnos nem sikerült elismertetni a különböző digitális eszközöket, melyekkel a gazdálkodók az információk rögzítését és számszerűsítését végezték, de a Project Carbonview segíthet pontosabb képet alkotni erről a hozzájárulásról" - magyarázza Desai.

"A cél az, hogy a kukorica alacsony szén-dioxid-kibocsátású etanolgyártásban betöltött szerepe miatti  értéktöbblete már a gazdaságok kapujánál jelentkezzen, és végül, ha valóban létezik ilyen felértékelődés, akkor abból a gazdák is részesedhessenek"

- hívta fel rá a figyelmet a kutató. Ebben a kísérleti programban a kukoricatermelőknek nem kell megváltoztatniuk semmit, és új fenntartható termelési gyakorlatot sem szükséges alkalmazniuk. A gazdálkodók adatokat gyűjtenek a Bayer Climate FieldView alkalmazásával és néhány további felmérési információval együtt, melyeket aztán egy olyan modellbe táplálnak be, ami a termelés során kibocsátott szén-dioxid mennyiségét méri, amit az iparágban szén-dioxid-intenzitási pontszámnak neveznek.

Desai célja ennek a referenciaértéknek a létrehozása. A jelenlegi elképzelés szerint a gazdáknak a referenciaérték alatti pontokért a mezőgazdasági üzemek fizetnek majd, de a részletek még természetesen kidolgozás alatt állnak. A kibocsátási referenciaértékek eléréséhez szükséges legjobb gyakorlatokat egy erre a célra létrehozott közösségen belül oszthatják majd meg egymással a gazdák.

A jelenlegi elképzelés szerint a gazdáknak a referenciaérték alatti pontokért a mezőgazdasági üzemek fizetnek majd, de a részletek még természetesen kidolgozás alatt állnak.

A jelenlegi elképzelés szerint a gazdáknak a referenciaérték alatti pontokért a mezőgazdasági üzemek fizetnek majd, de a részletek még természetesen kidolgozás alatt állnak. Fotó: Pexels

Az ördög és a részletek

A Carbonview projektet a Bayer Crop Science dolgozta ki, az Amazon Web Servicesre épül, és a Bushel platformon keresztüli engedélyes hozzáférést biztosít az etanolgyártó létesítményekből származó, igény szerinti terméktranzakciós és terménycsere-piaci adatokhoz, hogy értékelni lehessen a beszerzési és vásárlási döntések szén-dioxid-kibocsátásra gyakorolt hatását. A 2022-es szezonban az amerikai kukoricatermelőkkel kísérleti jelleggel alkalmazzák már a megoldást, és a jövőben tervezik a program kiterjesztését más globális régiókra és más takarmánygabonákra, étkezési gabonafélékre és olajos magvakra, például szójababra.

"Nagy örömmel indítunk útjára egy olyan megoldást, amely segít átalakítani az élelmiszeripari és mezőgazdasági értékláncot azáltal, hogy megnyitja az utat egy rugalmasabb, regeneratívabb és nettó nulla szén-dioxid-kibocsátású jövő felé" - mondta Leo Bastos, a Bayer Crop Science globális kereskedelmi ökoszisztémákért felelős vezetője.

(Forrás: Farmprogress)