Újfajta takarmány kifejlesztésére, ezzel spanyol típusú sonka előállítására nyert el csaknem 309 millió forint uniós támogatást a tiszafüredi Hegedűs-Hús Bt.
Spanyol típusú sonka előállítására nyert el csaknem 309 millió forint uniós támogatást a tiszafüredi Hegedűs-Hús Bt – Fotó: Pxfuel
Lajtosné Zobolyák Andrea üzemvezető kedden az MTI-nek elmondta, a támogatást a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program plusz (Ginop) keretéből nyerték el, a támogatási intenzitás 61,74 százalékos.
A 2025 március végéig tartó kutatás-fejlesztési programban a debreceni Permex-Vet Kft.-vel újfajta takarmányt fejlesztenek ki, amellyel spanyol, úgynevezett iberico jellegű sonkát lehet előállítani. A projektvezető megjegyezte, az iberico sonka előállításához eredetileg makkal etették a sertéseket.
Az iberico sonka nemcsak különleges, hanem az egyik legdrágább sonka is a világon.
A sonkát hagyományos körülmények között, hosszú érleléssel állítják elő, a termékkel szeretnének a külpiacokon is megjelenni – tette hozzá.
Lajtosné Zobolyák Andrea elmondta, a sertést egy szomszédos településről vásárolják, a Permex-Vet Kft. végzi a laboratóriumi vizsgálatokat, kialakítja a megfelelő takarmányozási módszertant, valamint kiválasztja a fejlesztés szempontjából optimális hibridfajtát. A Hegedűs-Hús a feldolgozási technológiát adja a projekthez.
A cég 2007-ben alakult, eredetileg több húsboltot üzemeltettek. Jelenleg 80 munkavállalót foglalkoztatnak, az üzemi kapacitás a húskészítmény előállítás tekintetében 780 tonna éves szinten. Közel 100 féle terméket állítanak elő kizárólag magyar sertésekből, amelyek mindegyike laktóz-, glutén-, szója- és adalékanyag mentes.