Minden idők legtöbb nevezett tétele pontosan 2402 minta versenyzett a XV. jubileumi Quintessence Pálinka- és Párlatversenyen, Debrecenben.

Magyarországon kívül Romániából, Szlovákiából és Szerbiából adtak be tételeket összesen 151 településről, ami abszolút rekord a pálinkaversenyek hazai- és nemzetközi történetében.

A versenyen sikerült megvédenie tavalyi bajnoki címét az abszolút győztesnek, a Sáppusztai Pálinkafőzdének.

A legjobb pálinka címet a Kövér Pálinkafőzde kajszibarackja nyerte el a Kárpát-medence legnagyobb pálinkás megmérettetésén, amit nem hivatalosan sokan a pálinka „Oscarjának” neveznek.

A Debreceni Egyetemen tartott ünnepélyes díjkiosztó gálán mintegy négyszázan vettek részt.

A díjátadó gálát dr. Felkai Beáta, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára nyitotta meg, majd Prof. Dr. Stündl László a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar dékánja mondott köszöntőt, miután Dr. Puskás István, Debrecen város kulturális területért felelős alpolgármestere is köszöntötte a megjelenteket, végül Takács László versenyigazgató mondott beszédet.

Az idei verseny újításaiból kiemelkedik hat kategóriában az először kiosztott „Quintessence fajtamester” cím: alma, kajszibarack, körte, meggy, szilva és szőlő. Ehhez az kellett, hogy a nevezők ezekből minimum 5 db fajtatiszta pálinkával/párlattal nevezzen.

Bevezetésre került egy új minősítési kategória, a „Nem hibás, de nem érmes”. Ide azok a tételek kerültek, amelyek technológiailag nem hibásak, tiszták, de az alapgyümölcs fajtakarakterei, aroma jegyei nem vagy alig ismerhetők fel.

A Quintessence ranglisták kiegészültek az elmúlt 5 évre vonatkozó összetett, több éves-, illetve a legjobb bérfőzdék ranglistájával. Külön került értékelésre a legjobb magán és bérfőzetett párlat. A nyertes pálinkák és párlatok mellett a 2. és 3. helyezett termékeit is díjazták.

Érdekes újításként a 10. főkategóriaként bevezetett a minimum 3 évnél idősebb pálinkák/párlatok és az ópálinkák kategória.

A verseny a 3 évnél idősebb termékek közül a legjobbakat, az időközben elfeledett vagy megért, harmonikusan lekerekedett termékeket akarta díjazni, a legjobbakra újra felhívni a figyelmet.

Sokkal kiélezettebb, ugyanakkor kiegyensúlyozottabb eredmények születtek az eszközölt változásoktól. Nyíltabb és izgalmasabb lett a verseny minden meghirdetett nagydíjért, de minden egyes champion és kategória győztes címért is meg kell dolgozni a nevezőknek.


A nevezett pálinkák és párlatok minősége ekkora mintaszám mellett is sokat javult, az aranyérmesek aránya 18-ról 23%-ra nőtt, a hibás tételeké ugyanakkor csökkent, az 20% alatt maradt.

Az is rekord, hogy csupán a minták 18%-a került a döntőbíró csúcszsűri elé, ami jelzi, az értékelők egységes szemléletét is. Itt minden egyes érmes tételnek, különösen az aranynak vagy nagyaranyéremnek, championnak kézzelfogható értéke és megbecsülése van.

A verseny főbb mutató számai a következők: összes beérkezett minta: 2402 db, lebírált 2371 (99%), a következő évben kerül lebírálásra 31 db (1%), csúcs zsűrihez került 421 (18%), arany 541 (23%), ezüst 749 (32%), bronz 595 (25%), kisebb hibákkal rendelkező: 412 (18%), hibás 32 (1%).

A kereskedelemben kapható pálinkák közül 37 champion, azaz nagy aranyérem került kiosztásra, míg a magán- és bérfőzetőknél 51 kategóriagyőztes párlat emelkedett ki a mezőnyből.

232 nevezőtől, 151 településről érkeztek a verseny tételek, 31 fős nemzetközi bíráló csapat értékelte a mintákat január végén, Ongán.

A verseny nagydíjasai

„QUINTESSENCE – 2025 LEGJOBB KERESKEDELMI FŐZDÉJE”

I. HELYEZETT

SÁPPUSZTAI PÁLINKAFŐZDE


II. HELYEZETT

1 CSEPP PÁLINKA KFT.


III. HELYEZETT

KÖVÉR TRANS KFT.

QUINTESSENCE – 2025 LEGJOBB PÁLINKÁJA”

I. HELYEZETT

KÖVÉR TRANS KFT. - KAJSZIBARACK

II. HELYEZETT

SÁPPUSZTAI PÁLINKAFŐZDE - PIROS VILMOS

III. HELYEZETT

BENARD SPIRIT KFT. - IRSAI OLIVÉR SZŐLŐ

„QUINTESSENCE – 2025 LEGJOBB BÉRFŐZETETT PÁRLATA”

I. HELYEZETT

CSEKE ZSOLT - IRSAI OLIVÉR

II. HELYEZETT

GÁL ZSOLT - ORANGERED KAJSZIBARACK

SZŐLŐ III. HELYEZETT

PUCSOK SÁNDOR - STARKING ALMA

„QUINTESSENCE – 2025 LEGJOBB MAGÁNFŐZŐ PÁRLATA”

I. HELYEZETT

DR. KÓSA LAJOS - JEROMINE ALMA

II. HELYEZETT

VASS CSONGOR - CEGLÉDI ÓRIÁS KAJSZIBARACK

III. HELYEZETT

LIPCSEI ADRIÁN - SÁRGA VILMOS

„QUINTESSENCE – 2025 LEGJOBB BÉRFŐZETŐJE ÉS FŐZDEMESTERE”

I. HELYEZETT

CSEKE ZSOLT ÉS HORNUNG ZOLTÁN

II. HELYEZETT

PUCSOK SÁNDOR

III. HELYEZETT

GUBA KRISZTIÁN ÉS NYILASI BÉLA

„QUINTESSENCE – 2025 LEGJOBB MAGÁNFŐZŐJE”

I. HELYEZETT

VASS CSONGOR

II. HELYEZETT

MLADONICZKI ISTVÁN

III. HELYEZETT

DR. LUNCZER JÁNOS

„QUINTESSENCE – 2025 LEGJOBB NŐI MAGÁNFŐZŐJE”

I. HELYEZETT

TÓTHNÉ VARGA ERZSÉBET

II. HELYEZETT

DR. STANKOVICS ÉVA

III. HELYEZETT

TÁNDORNÉ HERMANN RITA

„QUINTESSENCE – 2025 LEGJOBB BÉRFŐZDÉJE”

I. HELYEZETT

MÁMOR PÁLINKAHÁZ (FELSŐZSOLCA)

II. HELYEZETT

TISZADADAI PÁLINKAFŐZDE (TISZADADA)

III. HELYEZETT

SÁPPUSZTAI PÁLINKAFŐZDE (DAMAK)

„QUINTESSENCE – 2025 LEGJOBB ÉRTÉKELŐ/BÍRÁLÓ ZSŰRITAGJA”

I. HELYEZETT

KAIZER GÁBOR

II. HELYEZETT

MLADONICZKI ISTVÁN

III. HELYEZETT

VÉKONY TIBOR

Indexkép: Ongai Kulturális Egyesület/Pálinkamúzeum