A rutinosak fejből tudják, melyik géphez milyen kenőanyag való, s azt is, mennyire fontos az olaj állapotára figyelni, mivel – feladata szerint – az csökkenti a súrlódást, lassítja a kopást az érintkező fémfelületek között, és a hőelvezetésben is jelentős szerepe van. Azonban egy idő után a kenőolajok is elveszítik viszkozitásukat, és már nem képesek a mozgó alkatrészek számára a megfelelő védelmet biztosítani. Mondhatni: egyfajta alapszabály, hogy megfelelő minőségű és állapotú kenőanyagból kellő mennyiségű legyen a motorban. Mivel az is öregszik és üzemszerűen koszolódik, minél frissebb, annál jobban keni és tisztítja a motort. 

Milyen a jó olaj?
A viszkozitás még nem minden, sőt, még csak nem is ez az elsődleges szempont. Lényegesebb a gyár által meghatározott minősítési szint teljesítése, amit a viszkozitás megadásával igazítanak a különböző éghajlati viszonyokhoz. Persze, legtöbben az   ismert márkanevek alapján választják meg az olajat, de egyre többen vannak azok, akik már felismerték, hogy a kevésbé reklámozott termékek közt is találhatunk megfelelő minőségűeket.

Mire kell figyelni?
Csak jó minőségű és megfelelő olaj kerüljön a motorba, ugyanis hosszútávon ezek csökkentik le a karbantartási költségeket.
Azt, hogy mikor fáradt az olaj, a színéből lehet legkönnyebben megállapítani, bár műszeres vizsgálattal is kideríthető. A legegyszerűbb azonban az, ha a gyári normánál előírt időközöknél sűrűbben cseréljük, igénybevételtől függetlenül, ami a látszat ellenére sem jelent feltétlenül felesleges többletköltséget.
Érdemes tehát egy kevéssé neves gyártó megfelelő tanúsítványokkal rendelkező, elvárt viszkozitású, minőségű és teljesítményű kenőanyagát választani, és abból sűrűbben cserélni, mint a gyártó által ajánlott, rendszerint nagy márka, drága olaját vásárolni.



A Fortuna Bt. hosszú ideje motorfelújítással foglalkozó szakemberei is ezt az elvet vallják, s a pusztán a „márka megfizetése” helyett  a megfelelő minőségű, ám kevéssé ismert márkájú kenőanyag gyakoribb cseréjét ajánlják.
Már évek óta kaphatók náluk a német Mannol termékei, így a mezőgazdasági gépek, kamionok, targoncák mellett személyautók és motorkerékpárok motorjaihoz, váltóihoz tudjak a leginkább megfelelő ásványi- vagy félszintetikus, valamint szintetikus olajokat biztosítani, legyen akár benzines, dízel, turbós, részecskeszűrős vagy növelt szervizperiódusú modellhez igényünk.
A Mannol a legmagasabb elvárások kielégítése mellett mindig a legjobb minőségű termékeket biztosítja. Most pedig különösen érdemes – akár előre – beszerezni, mivel különleges akcióval a jó minőség alacsony áron válik elérhetővé.

Mannol TS1 15w40 SHPD 20 Liter 15.669 Ft + Áfa

Mannol TS1 15w40 SHPD 60 Liter 45.323 Ft + Áfa

Mannol TS1 15w40 SHPD 208 Liter 153.543Ft + Áfa

Milyen és mennyi olaj szükséges?

Ha nem segít a gyári gépkönyv, a Fortuna Bt. tapasztalt szakembereire bízhatjuk a dolgot, hisz ők a Mannol saját szoftverét használva azonnal kiderítik, hogy az egyes modellekhez melyik olaj való, s abból centiliteres pontossággal tudják meghatározni, mennyire lesz szükség. A kiszerelések 1, 4 és 5 literes flakonok, 25, 60, 208 és 1000 literes hordók lehetnek - mindenki igénye szerint megfelelő.

Érdeklődjön tőlük közvetlenül!
Telefon: 20/ 931-5563
Honlap: www.fortunabt.hu
Facebook:
https://www.facebook.com/pages/Fortuna-Bt/159313007562514

A Fortuna Bt. munkájáról IDE kattintva is olvashat.