A gazdálkodó ember az év legfontosabb ünnepéhez közeledve átgondolja gazdaságának idei legfontosabb eseményeit, eredményeit és felmerült problémáit is. A gazdálkodási év zárása egyben az új év tervezését is jelenti, a kezdődő hosszú téli hónapok remek alkalmat adnak arra, hogy átgondoljuk a jövő évi teendőket, hogy felkészülve és tervszerűen végezhessük majd munkánkat – írja a nak.hu.

Egy szokás, ami soha nem megy ki a divatból

Mint írják az összegzés és tervezés mellett nem feledkezhetünk el a karácsonyi ünnepekre való készülődésről és ráhangolódásról sem. Ilyenkor sokunkban merül fel a kérdés, hogy állítsunk-e karácsonyfát? Természetesen igen!

Emberemlékezet óta állítunk fát karácsonykor, melynek szokása generációról generációra adódik át, és biztosan állíthatjuk, hogy ezen szokás soha nem megy ki a „divatból”. S hogy miért éppen fenyőfát állítunk karácsonykor annak is megvan a magyarázata: a fenyőt, mint növény fajt, jellemzően örökzöld növények alkotják. A zöld növény életet jelent az ember számára, az örökzöld pedig az örökélet szimbóluma. Mérsékelt égövünkön az örökzöld növények, melyek télen is megőrzik a leveleiket és zöld színüket, már ősidők óta az élet és a túlélés szimbólumai voltak. Így valószínűsíthető, hogy Jézus születésének és feltámadásának jelképeként is értelmezhetők az örökzöldek.

hazai fenyőtermesztők munkája talán sokak számára ismeretlen, ezért érdemes egy kis betekintést nyerni abba tevékenységbe, melynek eredménye olyan nagymértékben járul hozzá az ünnep meghitt hangulatához – olvasható a nak.hu cikkében.


Felejtsük el a műfenyőt!

A karácsonyfáknak szánt fenyőket nem a természetes erdőkből vágják ki, hanem ültetvényeken nevelik, tehát a karácsonyfa nevelése ugyanolyan jellegű mezőgazdasági tevékenység, mint pl. a paprika termesztése, azzal a különbséggel, hogy a termés betakarítására több évet is kell várni.

A karácsonyfa-termesztés Magyarországon döntően három megyében, Zala, Somogy és Vas vármegye néhány településén zajlik. Jellemzően azért ezen megyékben alakult ki az üzemszerű termesztésük, mert a fenyő számára itt biztosítottak a környezeti feltételek.

A Nyugat-Dunántúl e területein rendelkezésre állnak a kötött, de savanyú talajok, melyet a fenyők igényelnek, a nagyobb természetes csapadékmennyiség és főként a magasabb páratartalom, melyek mind kedveznek a fenyőknek.

Az értékesítésig nagyjából 5–10 évet kell várni, fajtól és mérettől is függően. A legkelendőbbek az 1–3 méter magas fenyők, a kivágott fák helyére pedig minden évben új csemeték kerülnek elültetésre. Ezáltal egyfajta körforgás valósul meg, mely lehetővé teszi, hogy minden évben legyen kivágásra alkalmas fenyőfa. A legkelendőbbek a lucfenyők, melyek kevésbé tartósak, de cserében a legjobb illatúak, az ezüstfenyők, melyek gyönyörű kék színűek, és a nordmann fenyők, melyek tűlevelei nem hullanak, így nagyon tartósak.

fenyő

A karácsonyfáknak szánt fenyőket nem a természetes erdőkből vágják ki, hanem ültetvényeken nevelik – fotó: flickr.com

A vágott fenyőket tehát direkt erre a célra telepítik, ráadásul kivágásukig is több éven át termelik és frissítik számunkra a levegőt, vagyis az élet alapját, oxigént állítanak elő. Ugyanez nem mondható el a műanyagból készülő műfenyőről, mely szinte csak káros anyag előállításával gyártható.

Ráadásul ma már megoldott az élőfenyők ünnepek utáni elszállítása és feldolgozása is, azaz a teljes körforgás elérhető és biztosított: összegyűjtést követően égetésük során villamos energiát termelnek számunkra, illetve egy részükből feldolgozás után fenyőmulcs lesz, így tovább javítják a környezetünket – írja a nak.hu.

A „legzöldebb és legkörnyezetbarátabb” megoldásnak ma egyértelműen az élő fenyőt nevezzük

A karácsonyfa ültetvényekről kiszedett gyökeres földlabdás fenyő feldíszítése és lakásban tartása az élő növény szempontjából kockázatos választás. Korábban sokan azért választották ezt a típust, hogy karácsony után a kertjükben tudjanak gyönyörködni a fenyőben, a kiültetést követően azonban csalódniuk kellett.

Ennek oka, hogy a fenyőket a karácsonyfa ültetvényeken nem iskolázzák és nem ültetik át megfelelő időközönként, így a földlabdában nem tud kialakulni elegendő jó gyökérzet. Ezért kiültetésük rendkívül kockázatos, döntően sikertelen. Azt tanácsoljuk, hogy karácsonyfának válasszunk vágott fenyőt, a kertünket pedig tavasszal kiültetett, díszfaiskolában vásárolt, többször iskolázott (átültetett), földlabdás fenyővel díszítsük – hívja fel a figyelmet a nak.hu.

Miután gondoskodtunk a karácsonyfa beszerzéséről, ne feledkezzünk el növényeink szükség szerinti teleltetéséről sem. A lombhullató növényeinkkel általában nem szokott különösebb gond lenni, jól viselik a hazai teleinket. Ugyanakkor az örökzöld növényeink teleltetése jellemzően nagyobb odafigyelést igényel.

Ugyanis esetükben az az élettani helyzet áll elő, hogy örökzöld leveleik miatt a tél folyamán is folyamatosan párologtatnak. Ha száraz a talajuk és emiatt nem tudnak vizet felvenni, akkor a levélen keresztüli párologtatásuk miatt gyakorlatilag kiszáradhatnak. Sokan tévesen fagykárnak tulajdonítják, de jellemzően fiziológiai kiszáradás a pusztulás oka. Erre különösen az edényben tartott örökzöld növények érzékenyek, így a tél folyamán is (fagymentes időben) szükség szerint öntözni kell ezeket a növényeket – tanácsolják.

Az utóbbi időben az enyhe teleknek köszönhetően egyre nagyobb teret hódít a mediterrán növények tartása. Sok helyen már igen nagyméretű dézsákban nevelnek növényeket, melyek mozgatása, teleltetése nem egyszerű feladat. Gondoljunk például a majd minden házikertben és teraszokon tartott leanderekre.

Ezen növények és a hasonló fajok teleltetése összetett folyamat. Amíg nincs tartósan fagyos időszak, addig viszonylag jól bírják. Azonban egy tartós fagyos időben a cserép földje átfagy, vizet nem tud felvenni, örökzöld levelei párologtatnak és tavaszra a növény kiszárad, elpusztul.

Teleltetésükre megoldást jelenthet, ha a dézsájukat vastagon és teljesen betakarjuk jól szigetelő anyaggal, védve a gyökérzetet az átfagyástól, majd a tartósabb lehűlések idején több rétegben fátyolfóliával takarjuk be a növényeket. Ezzel csökkentjük a párologtatást, védelmet biztosítunk a hideg ellen, de légzésükben nem akadályozzuk a növényeket.

Fenyővásárlás estén lehetőleg a minél közelebbi helyről, Magyarországról származót válasszuk, mellyel a helyi termelőket, családokat és gazdaságokat támogatjuk! – tanácsolja a nak.hu.

Indexkép: pixabay.com