A hagyma és a krumpli a magyar konyha számos fogásában helyet kap; finom és tápláló köretek alkotóelemei a húsok mellé és a vegán fogásokban is. Azonban egymás mellett tárolva sokkal hamarabb megromolhatnak, ugyanis a hagyma etilénben gazdag, mely vegyület serkentően hat a többi élelmiszer érésére.

A burgonya esetében meggyorsítja a csírázást, ha hagymafélék mellett tároljuk; sokkal hamarabb romlandóvá válnak a gumók. Ha pedig enyhén éretlen szemeket szereztünk be, ez a folyamat még a tényleges, természetes érés előtt bekövetkezhet, így fogyaszthatatlanná válik az összes szem. De a hagymának sem tesz jót, ha a krumplival egy helyen tároljuk, ugyanis annak nedvességtartalmától túlnedvesedhet és rothadásnak indulhat.

Hogyan tároljuk a hagymát és a burgonyát?

A burgonya igen hosszú ideig eltartható megfelelő körülményeket esetén. Ideális számára a hűvös, sötét és jól szellőző hely. Érzékeny a melegre (ahogy a fagyra is), ettől azonnal csírázni kezd. Konyhai gépek, ablak közelébe se kerüljön, mivel azoktól is túlmelegedhet. A legmegfelelőbb hely a tárolására a maximum 10 Celsius-fokos, jól szellőző helyiség, ahol elférnek a szemek egymás mellett.

Tárolás előtt nem érdemes megmosni, mert ez esetben a természetes védőréteg is távozik róla, ami szintén felgyorsítja a romlási folyamatokat. Azzal viszont jót teszünk, ha szemenként átválogatjuk, és a sérült darabokat eltávolítjuk.


A hagyma pedig kerüljön a lehető legmesszebb a krumplitól! Hűtőszekrénybe ne tegyük (ahogy a burgonyát sem), ugyanis túl sok nedvességet szívna magába. Az ideális hely a hagyma számára is a hűvös kamra, ahol hónapokig fogyasztható marad.

Forrás: divany.hu

Indexkép: Pixabay