A kurkuma jótékony hatásai
A kutatások szerint a kurkuma antioxidánsként, immunerősítőként és gyulladáscsökkentőként is számos pozitív hatással rendelkezik.
Segít az emésztés javításában, valamint támogatja a szív egészségét és a kognitív funkciókat. A gyulladás elleni küzdelemben a benne található kurkumin nevű hatóanyagnak köszönhetően tud a segítségedre lenni.
Hogyan válassz kurkumát a boltban?
A legtöbb, az Egyesült Államokban értékesített kurkuma kurkumintartalma azonban csak 2 és 3 tömegszázalék között van, ami azt jelenti, hogy a kurkuma mély sárga-narancssárga színű és földes ízű, de nagyon kevés tápértékkel bír. A nagy hatékonyságú kurkuma akár 7% kurkumint is tartalmazhat. A Lakadong kurkuma, más néven haldi akár 7-12% kurkumint is tartalmaz, egyedi termesztési körülményeinek és genetikai tulajdonságainak köszönhetően.
A Lakadong kurkumát kifejezetten gyógyászati tulajdonságaiért termesztik, különösen erős gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatásai miatt, ami a hagyományos kurkumánál értékesebbé teszi az egészségügyi előnyök szempontjából.
A kurkuma vásárlása előtt mindig érdemes ellenőrizni a címkéket, ugyanis a gyenge minőségű és akciós kurkuma hamisított vagy szennyezett lehet keményítővel, ólom-kromáttal (a szín fokozására) vagy szintetikus kurkumával, ami veszélyezteti a tisztaságot. Számos tömeggyártott kurkumapor is veszít a hatékonyságából idővel, ha a boltokban hónapokon keresztül nem megfelelő módon tárolják.
A legjobb eredmény érdekében válasszunk friss, magas kurkumintartalmú kurkumát, mint például a Lakadong, és tároljuk hőtől, fénytől és párától védve, hogy megőrizze hatékonyságát.
A hagyományos dél-ázsiai konyhában a kurkumát és más fűszereket gyakran ghível vagy olajjal párolják, mivel a zsír elősegíti a kurkumin felszívódását.
Az ajánlott napi adag egy csipetnyi kurkuma, melyet reggel, éhgyomorra érdemes fogyasztani egy kanál mézzel, kókuszolajjal és meleg vízzel kombinálva.
Forrás: in.hu
Indexkép: Pixabay