Nyáron leginkább lugasként használjuk a babot. De ha itt az őszi időszak, valahogy előtérbe kerülnek a babból készült ételek. Mind a szárazbab, mind a zöldbab rengeteg ízletes étel alapanyaga, de amellett, hogy nagyon finomak, még nagyon egészségesek is. Még mielőtt a Piedone filmekből felfedezhettük volna magunknak, az indiánok már 5000 évvel ezelőtt is tudták, hogy milyen hasznos és milyen finom az Amerikában őshonos bab, így hát elsőként kezdték el termeszteni. Erre pedig nagyon sok okuk volt. Felkutattuk a legmeggyőzőbbeket.
- Táplálkozási értéke igen magas. Rengeteg fehérjét és keményítőt tartalmaz. Fehérje tartalma tízszerese a burgonyáénak és háromszorosa a kenyérnek.
- Az őrölt bab lisztjét régebben borogatásra használták, mert rájöttek, hogy jó hatással van a gyulladások csökkentésére és a különféle kelések kezelésére is alkalmasnak találták. A fehérbab hüvelyrésze víz- és vizelethajtó, továbbá vesetisztító hatású. De fogyasztása cukorbetegek részére is ajánlott. A vesebab alakja hasonlít a vesére, ezért is kapta a nevét. Elnevezésre pedig arra is utal, hogy milyen jó hatással van a babfogyasztás erre a szervünkre is.
- Nem csupán emberi táplálék, hanem az állati takarmányozásban is jelentős szerepe van.
Rengeteg színben és alakban fordul elő a bab. Fotó: 123rf.com
- Jelentősége azért is nagy, mert a hozzá hasonló, mély gyökérzetű növényekhez hasonlóan az altalajból táplálkozik, dús levélzetével a talajt sűrűn beárnyékolja, így mentesítve azt a gyomok alól.
- Nitrogén szükségletét a légkör szabad nitrogénjéből fedezi, így feltrágyázásakor nincs szükség nitrogén tartamú műtrágyára.
- A babból kitűnő levest lehet készíteni, de főzelékként, salátaként és köretként is tökéletesen megállja a helyét.
- A Jókai bableves nevét onnan kapta, hogy ez volt az író kedvenc étele. Ám nem akármilyen módon volt elkészítve, hanem füstölt, zsenge szopósmalac körömmel együtt főtt meg benne a bab. A legenda szerint Jókai Mór egyszer Balatonfüreden rendelte meg ezt a levest, és utána vált kedvencévé. Akkor még nem tartalmazott sem zöldséget, sem csipetkét, sem csülköt, viszont nagyszemű lóbabból készült, és kocsonyássá főtt füstölt disznóköröm volt benne. Jókai a levest A kőszívű ember fiai című regényében „angyalbakancsnak” nevezte. Ennek magyarázata az volt, hogy akkora és olyan formájú babok voltak a levesben, amilyenek az angyalok cipői lehetnek. A leves mai változata igazi nemzeti ételünkké vált.
- A balatonfüredi Kolosa-völgyben minden évben Jókai-bableves főző versenyt tartanak a Jókai Napok keretében.
- A klasszikus Jókai-bableveshez a babot már előző nap áztassuk be hideg vízbe. Vegyünk egy szép darab csülköt és főzzük meg előző nap 3 liter vízben, szép lassan, 3-4 óra alatt. A főzőlevelet nem szabad kiönteni, mert abból kerül a levesbe is. Egy lábasban hevítsünk olajat, tegyük rá az apróra vágott hagymát, majd pároljuk üvegesre. Adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, a pirospaprikát, majd öntsük fel körülbelül 100 ml vízzel. Közepes lángon pároljuk és pirítsuk a zsírjára. Adjuk hozzá a beáztatott tarkababot és a füstölt csülök levéből 2 litert. Sózzuk és borsozzuk ízlés szerint és ne felejtsük el hozzáadni a babérlevelet. Ha a bab félig megfőtt, adjuk a felaprított zöldségeket és a zeller zöldet a leveshez. Amikor a bab már megpuhult, karikázzuk fel a kolbászt, pirítsuk meg és adjuk a leveshez. A tejfölt, a liszttel és 100 ml vízzel keverjük csomómentesre és keverjük bele a levesünkbe. Végül készítsük el azt, ami nélkül nem bableves a bableves, vagyis a csipetkét. Ehhez gyúrjunk össze lisztet, tojást és egy kis sót, majd tépkedjünk kis csipetkéket és adjuk a forrásban lévő leveshez. Ha hosszabb ideig el szeretnénk tárolni a levest, akkor a csipetkét ne közvetlenül a levesbe tegyük, hanem forrásban lévő vízben főzzük ki, és a tányérba téve merjük rá a levest.
- Ami nálunk a bableves, az Amerikának a chilis bab. Létezik egy nemzetközi társaság, amelyik versenyeket és fesztiválokat szervez köré, ahol eldöntik, ki főzi a legjobb, vagy éppen a legerősebb chilit.
Ahány család, annyi féle chili recept. Fotó: 123rf.com
- A bab fontosságát jelzi, hogy az egyiptomiak a fáraók sírjaiba is tettek belőle, hogy a túlvilágon se kelljen nélkülözniük ezt a finomságot.
- Kolumbusz utazásai után az egész világon elterjedt. Szállítása nagyon egyszerű volt, hiszen egy kis vászonzacskóban bárki magával vihette, és korlátlan ideig tárolhatta.
- Közel 4000 fajta bab ismert. Létezik fehér, zöld, sárgásbarna, lilás vagy akár fekete bab is. Formájuk szerint a babszemek lehetnek kerekek, laposak vagy közepesen teltek.
- Ha beáztatjuk őket, pár óra elteltével nagyon könnyen főzhetővé válnak. Az áztatás segít, hogy a bab nedvességet vegyen fel, ezáltal hamarabb főjön puhára. Az áztatás a bab okozta felfúvódást is csökkenti.
- A bab csökkenti a koleszterinszintet, magas rosttartalma jót tesz az emésztésnek. Ezen kívül tartalmaz vasat, folsavat és B-vitaminokat.
- A babhoz jól illenek a zöldfűszerek, mint amilyen a kakukkfű, a babérlevél, vagy a zsálya.
- A japánok desszertet készítenek belőle. Az azuki babból gesztenyepüré szerű édességet készítenek.
- A bab még a filmekben és a mesékben is megjelenik. Gondoljunk csak Babszem Jankóra, vagy Mr. Bean-re.