Ha sok az alma, készítsünk belőle télálló finomságokat
Az alma egészséges, finom és még az orvost is képesek vagyunk távol tartani vele. A legszerencsésebbek almafája pedig szinte roskadozik a csodálatosan egészséges, gyönyörű és finom gyümölcstől. Azonban az alma annyira huncut, hogy egy egész fányi képes egyszerre beérni. Persze, ha télálló, semmi gond, hiszen tökéletes helye lesz a kamrában, a hosszú, téli napokon pedig nagy örömmel fogunk beleharapni, visszaidézve a csodás nyári napokat. De mi van, ha nincs hely sok-sok kilónyi alma számára a kamra polcain, ládáiban? Akkor jönnek a lehető legjobb almareceptek!
Az almabefőttön túl is van élet. Sokféle finomság készíthető az almából. Fotó: 123rf.com
1. Gyerekkoromban, amikor náthás voltam, a nagymamám csodálatos reszelt almát készített nekem. A héjával együtt lereszelt almára egy citrom levét facsarta, és hogy ne legyen túl savanyú, szórt rá egy kis kristálycukrot. Még most is érzem azt a semmivel sem összehasonlítható, varázslatos ízt. Egészen biztos, hogy Mama reszelt almáját életem végéig meg fogom őrizni az emlékezetemben és a szívemben. De ha te a kamrádban is meg szeretnéd őrizni, van egy változat, amelyhez van egy szuper receptünk!
Azért is praktikus ilyen formában eltenni az almát, mert ehhez a kissé sérült gyümölcsöket is fel tudod használni. Először is mosd meg jó alaposan az almát, és távolítsd el a sérült részeket. Ezután reszeld le. Nem kell meghámozni, ha nem szeretnéd, hiszen amúgy is a héjával együtt szoktuk fogyasztani. Sterilizálj ki befőttes üvegeket, majd töltsd beléjük a lereszelt almát, a tetejére öntve a reszelés során keletkezett levét. Adj mindegyik üveghez egy evőkanálnyi citromlevet. És ezután jön a trükk, hogy miért is nem kell hozzá tartósítószer. Ez pedig nem más, mint a dunsztolás. Tedd a lezárt üvegeket dunsztba, a forrástól számított 20 percen keresztül. Hagyd a dunsztolásra használt edényben kihűlni az üvegeket és már mehetnek is a kamrába. A felbontás után nyugodtan ízesítheted az almát. Lehet belőle sütitöltelék alapanyag, de megfázás esetén önmagában is kitűnő. Esetleg tegyél rá egy kis kristálycukrot, vagy mézet, az íze kedvéért.
2. Almaborként is nagyon kívánatos tud lenni az alma. Ehhez mindössze a következőkre lesz szükséged. Az almához kilónként számolj 1 kg cukrot és 5 liter vizet. Az almát tisztítsd meg, magozd ki és reszeld le nagy lyukú reszelőn. Tedd nagy üvegbe, és öntsd rá a vízben feloldott cukrot. Takard le egy konyharuhával, és tartsd szobahőmérsékleten 8-10 napig, amíg a fő erjedési szakasz lezajlik. Ekkor szitán át kell szűrni és addig tartani, amíg teljesen letisztul. Az érési folyamat 3-4 hét alatt fejeződik be, ekkor lehet lefejteni és palackozni az elkészült almabort.
3. Az almazselé kocka egy igazán különleges, keleti csemege. Elkészítése pedig igencsak egyszerű. 1 kg almához szükséged lesz 100 gramm barna cukorra, 25 gramm zselatinra és fél citrom levére. Az almát mosd meg, hámozd meg és vágd kockára, majd kezdd el egy lábosban lassú tűzön párolni. Amíg még nem ereszt levet az alma, adj hozzá 2,5 deci vizet, nehogy leégjen. 20 percig párold, majd botmixerrel keverd össze úgy, hogy közben hozzáadod a cukrot. Főzd további fél órán keresztül úgy, hogy időközben többször megkevered. Add hozzá a citromlevet és a zselatint. Öntsd szögletes tálba, körülbelül 1,5 cm magasan, és hagyd egy napon keresztül pihenni. Ezután kedvedre szeletelheted.
Az almazselé tetszetős és finom. Fotó: 123rf.com
4. Ha az almazselé kanalazható változatát is kedveled, akkor feltétlenül próbáld ki ezt a receptet. Se nem lekvár, se nem dzsem. A könnyű, finom almazselé remek kiegészítője lehet a reggeliknek. Kell hozzá 2 közepes alma, másfél csésze almalé, 2 evőkanál cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 csipetnyi fahéj, egy kevés citromlé és két evőkanál keményítő. Az almákat meg kell hámozni, lereszelni, és közben folyamatosan citromlével locsolni, hogy nehogy megbarnuljanak. Egy edénybe öntjük az almalevet, hozzáadjuk a reszelt almát, a fahéjat és a cukrot. Folyamatos kevergetés mellett főzzük, míg el nem kezd sűrűsödni. A keményítőt simára keverjük pár kanál vízzel, és hozzáadjuk a forrásban lévő almához. Egy kicsit hagyjuk, hogy rottyanjon, majd abbahagyjuk a főzését. Poharakba tesszük és hűtve tálaljuk.
5. Bár a dzsem slágerlistán a szilva és a barack van benne a tuti Top 10-ben, ha megkóstolod az almadzsemet, nem lesz kérdés, hogy soha többé nem hagyod le a "Finomságok télire" listádról! 6 kg almához szükségünk lesz 1,5 kg kristálycukorra, 4 dkg őrölt fahéjra, 2 dkg őrölt szegfűszegre, 2 dkg őrölt gyömbérre, 5 közepes citrom levére és lereszelt héjára, 9 dl vízre, valamint 1 dl 10%-os ecetre.
Mivel gyümölcsdarabok is lesznek benne, ez dzsem, és semmi esetre sem lekvár. Az almákat mossuk meg, hámozzuk meg, vágjuk ki a magházukat és a romlott részeket. Szeleteljük fel vékonyan az almát. Öntsünk a lábas aljára 1 dl 10%-os ecetet, tegyük rá az almaszeleteket és a vizet. Közepes lángon kezdjük el főzni, majd szórjuk rá a három kimért fűszer felét. Körülbelül 20 perc múlva keverjük át az egészet, hogy az edény aljára is jusson a fűszerekből. Amikor a szeletek fele már áttetszővé vált, adjuk hozzá a cukrot és állítsuk magasabbra a hőfokot. Fél óra elteltével tegyük bele a citrom héját és a levét, majd egy újabb fél óra múlva a fűszerek másik felét. Ezután szép lassan elkezd sűrűsödni a dzsem.
Állítsuk takarékra a hőfokot, és töltsük meg színültig az előtte tökéletesen sterilizált üvegeket dzsemmel. Szorosan tekerjük rájuk a fedeleiket, melyeket előtte szintén sterilizáljunk. Majd tegyük az üvegeket száraz dunsztba. Egy napig maradjanak szorosan egymás mellett, pokrócokkal betakarva. Ha mindent jól csináltunk, egy nap múlva még langyosak lesznek az üvegek. Ezek után csupán a felcímkézés marad, és az üvegek elhelyezése a kamra polcain.