Az áfonya a mindenre IS jó. Fotó: 123rf.com

Az áfonya a mindenre IS jó. Fotó: 123rf.com

Az áfonya az erikafélék családjába tartozik. Észak-Amerikában vadon terem, de mi leggyakrabban átlátszó műanyag dobozban találkozhatunk vele, a szupermarketek zöldségosztályán. Mármint ő van dobozban, nem mi. De hogy ez a találkozás ne mindig dobozban történjen, határozzuk el magunkat, és telepítsünk áfonyát a konyhakertünkbe!

Az elhatározás már megvan, azonban rögtön, a történetünk legelején le kell szögeznünk, hogy az áfonya bizony olyan, mint egy szép nő: tenni kell érte, hogy jól érezze magát nálunk. És hát igényei is vannak. Nem, szerencsére nem gyémántgyűrűre vágyik, bár lehet, hogy ezt könnyebb lenne megadni neki, mint a savanyú talajt, amire szüksége van. Mert sajnos abból igen kevés van hazánkban. Leginkább Nyugat-Magyarországon, a Nyírség és Pest megye egyes területein, ott is leginkább a fenyvesekben. De hogy jó hírünk is legyen, nem vágyik trópusi nyaralásra, a hazai klíma is tökéletesen megfelelő neki. Íme, pár fontos információ, amit még tudnod kell az áfonyáról.

  • A vizet kedveli, de természetesen ebben is válogat, mert a legjobban a lágy víz hatására fejlődik.
  • Sekély gyökerei miatt hajlamos a kiszáradásra, ezért ajánlatos mulccsal lefedni a tövét, benntartva így a nedvességet.
  • Az ültetéséhez maximum 25 Celsius fok a legideálisabb. Ennél magasabb hőmérséklet esetén napold el azt.
  • Az első 5-6 évben nem szabad metszeni, utána is csak a tél végén, amikor a fagyok már biztosan elmúltak.
  • Természetesen a tápanyagigénye is magas, leginkább az érett marhatrágyát kedveli.
  • Érdemes dézsában nevelni, így a kiültetése is jóval egyszerűbb, ráadásul a talajigényét is ki tudod elégíteni, megfelelő virágfölddel.
  • Időnként megjelenthetnek rajta a gombás fertőzés jelei. Ilyenkor ezeket az ágakat távolítsd el.
  • A fekete áfonya nagyon sok C vitamint és béta karotint tartalmaz. Ezért a látásjavításban is óriási szerepe van.
  • Legfőbb ásványi anyagai a mangán, a cink, a foszfor, a kalcium, a magnézium és a vas.
  • Színéből jól látható, hogy igen magas a flavonoid tartalma, így igen jelentős antioxidáns hatása van.

Finom és egészséges. Fotó: 123rf.com

Finom és egészséges. Fotó: 123rf.com

  • Fekete inzulinnak is hívják, mivel az érés előtt benne lévő myrtillin enyhíti a cukorbetegséggel járó tüneteket.
  • A vörös áfonya szigorúan védett növény. A történelmi Magyarország területén sok terem belőle.
  • Az áfonya nyersen fogyasztva is kitűnő, de készítenek belőle lekvárokat, aszalványokat, akár édességként, akár sültek mellé. Amerikában a Hálaadás napján a pulyka elengedhetetlen kiegészítője az áfonya mártás.
  • A vörös áfonya kitűnő húgyúti fertőzések ellen. Ezen kívül meggátolja a fogakon a fogszuvasodásért felelős baktériumok megtelepedését, és még az Alzheimer- és a Parkinson kór kialakulását is képes gátoln
  • Az áfonya olyannyira elrabolta a szívünket, hogy 2001 óta, a felmerülő nagy igényekre való tekintettel, már utónévként is adható.