A citromot nemcsak télen, hanem egész évben érdemes beilleszteni az étrendünkbe, mivel nagyon magas táplálkozási profillal rendelkezik. Gazdag forrása a C-vitaminnak, a B6-vitaminnak, a réznek, a káliumnak, a magnéziumnak, a foszfornak, a cinknek, az antioxidánsoknak és a flavonoidoknak is.
A citrom elterjedése
A citrusféléket Dél-Kínában és Délkelet-Ázsiában kb. 4000 éve termesztik, Kr. előtt 400 és 600 között kezdték termeszteni a Közel-Keleten is. Az ázsiai arab kereskedők voltak azok, akik a Kr. utáni időkben citrusféléket hoztak Kelet-Afrikába és a Közel-Keletre, majd elkezdtek citromot ültetni a Szaharában, Andalúziában és Szicíliában. Később Dél-Európában is elterjedt ez a gyümölcs, majd Kolumbusz Kristófnak köszönhetően Amerika-szerte és az egész világon is megismerhették.
A 19. században az orvosok felfedezték, hogy a citrusfélék fogyasztása gyógyíthatja a skorburtot. Míg az orvosok többek között a skorbut gyógyítására használták ezt a gyümölcsöt, az emberek italokat ízesítettek, parfümöt készítettek és pamutot fehérítettek a segítségével. A XIV. Lajos király udvarában élő udvarhölgyek citrommal dörzsölték az ajkukat, hogy mindig piros és élettel teli legyen, mivel ez a gazdagságot szimbolizálta. A citrom pozitív hatásairól tett felfedezések aztán egyre népszerűbbé tették ezt a gyümölcsöt.
A citrom egészségügyi előnyei
A citrom támogatja a szív egészségét. Rengeteg C-vitamint tartalmaz, amely remek antioxidáns hatással rendelkezik. Ezek az antioxidánsok nagyon előnyösek lehetnek a stroke és a szívbetegségek megelőzésében.
A citrom két nagyon fontos bioflavonoidot, heszperidint és diozmint is tartalmaz, amelyek kedvező hatással vannak az érrendszerre, és a szívbetegségek megelőzésében is szerepet játszanak.
A citromfogyasztás vérnyomásunk normalizálása szempontjából is előnyös lehet.
A citrom rendszeres fogyasztásával jelentősen csökken a vesekövek kialakulásának az esélye.
A citrom rendszeres fogyasztása a vérnyomásunkra is jótékony hatással lehet – fotó: Pixabay
Megfázás esetén mindennap, amíg betegek vagyunk, fogyasszunk el 2-3 pohárnyi citromlével elkevert vizet, amely segít felgyorsítani a gyógyulási folyamatot.
A citrom az emésztés fokozásában is a segítségünkre lehet, hiszen gazdag forrása a rostoknak. Pektin nevű rostja nagyon pozitívan hat a bélrendszer és az emésztőrendszer egészségére.
A C-vitamin csökkenti a szájüregi rendellenességek kialakulásának kockázatait is. Ha nincs elegendő C-vitamin a szervezetünkben, az a fogíny duzzanatához és vérzéséhez vezethet.
Forrás: gyogyszernelkul.com
Indexkép: Pixabay