A segítség gyakran közelebb van, mint azt gondolnánk. Lehet, hogy csak a konyháig kell elmennünk érte. Ráadásul azon kívül, hogy segít, még finom és természetes is. Sok ilyen van, de mi most a gyömbért szeretnénk bemutatni neked.

A gyömbér, habár kiváló fűszer- és gyógynövény, sajnos még mindig nem ismerjük elég jól. Sokaknak csak akkor jut eszébe, amikor megfáztak, és az sem ismert, mikor nem szabad fogyasztani.

A gyömbér régi kedvenc

Nem csoda, hogy már a régi tengerészek is imádták a gyömbért. Gyorsan rájöttek, hogy amikor gyömbért rágnak, nem lesznek tengeribetegek. Az ókori indiaiak emésztési problémáik esetén vetették be, míg az ókori görögök gyúrták bele először a gyömbért a kenyérbe és így született meg a gyömbérkenyér.  A középkorban pedig az olaszok nem hagyták feledésbe merülni, hiszen a szexuális teljesítményük fokozásának reményében fogyasztották.


Indiában a vallásos szertartások előtt vették el vele a hagyma okozta rossz leheletet, nehogy megsértsék az isteneket. Nem csoda, hogy már egy i. e. 3000 körülre tehető kínai füvészkönyv is megemlíti a gyömbért, mint fontos gyógyszert. Az angolok a mai napig sört készítenek belőle, hiszen azon túl, hogy finom, még a gyomorpanaszok, az émelygés vagy a hányinger leküzdésére is kiváló. A gyömbért ráadásul otthon is nagyon könnyen termeszthetjük, így ha elfogy, csak a cserépig kell mennünk érte.

A gyömbér igazi csodaszer

A gyömbér kiváló fájdalomcsillapító. Remek megoldást nyújt migrén, menstruációs fájdalom és izomfájdalom esetén is. Erős gyulladáscsökkentő hatása enyhíti az ízületi fájdalmakat, de kiváló gyomorproblémák, például hányinger, hányás és emésztési zavarok kezelésére is. A kemoterápia okozta hányinger enyhítésére is alkalmas, emellett enyhítheti a puffadást, így étkezések után is számíthatunk rá.

gyömbér és fűszerek kanalakban

A gyömbér nagyon sokat tesz az egészségünkért. Fotó: Shutterstock

A gyömbérben található antioxidánsok segítik az immunrendszer erősítését, így megvédenek a különféle betegségekkel szemben. A gyömbérben nagy mennyiségben található A-, C-, E- és B-vitamin, de tartalmaz még magnéziumot, foszfort, káliumot, vasat és cinket is.

Ezen kívül a gyömbér kiváló, ha náthásak vagyunk, hiszen vírus- és baktériumellenes hatása is van. Segít csökkenteni a lázat és a köhögés csillapításában is számíthatunk rá. Ehhez reszeljünk le egy darab gyömbért, majd forrázzuk le 2 deci vízzel. Ezután hagyjuk állni tíz percig, szűrjük le, és mézzel, citrommal ízesítve teaként igyuk meg. De a kész teába is reszelhetünk gyömbért.

Mivel segít csökkenteni a vércukorszintet, növelheti az inzulin hatékonyságát, így cukorbetegek számára is ajánlott a fogyasztása. Sőt, még a koleszterinszintet is csökkenti. De még a fogyókúrázóknak is segít, hiszen a gyömbér serkenti az anyagcserét és segít a testsúlykontrollban.

Ilyenkor tilos gyömbért fogyasztani

Azonban a gyömbérnél is fontos a mértékletesség, hiszen a gyömbér túlzott mennyiségben történő fogyasztása gyomorproblémákat okozhat. Mivel gyógyszerkölcsönhatásokat is okozhat, mielőtt bevezetnénk az étrendünkbe, feltétlenül konzultáljunk az orvosunkkal.

A  gyomorfekély vagy a reflux tüneteit felerősítheti, és mivel a gyömbérnek enyhe véralvadásgátló hatása van, ne fogyassza, aki véralvadásgátlót vagy vérhígítót szed, illetve olyan gyógyszert, amelynek ilyen hatása is van, mint például az aszpirinnek. Műtétre várók sem fogyaszthatják emiatt a gyömbért, de nem ajánlott terhesség alatt sem. Azok se fogyasszák, akik vérnyomás-szabályozót szednek, a gyömbér ugyanis önmagában is rendelkezik vérnyomáscsökkentő hatással.

Legyen saját gyömbéred

A gyömbért akár mi magunk is nevelhetjük. A boltban vásárolható gyömbéreket azonban sok esetben csírázásgátló anyaggal kezelik, ezért ahhoz, hogy saját gyömbérünk legyen, érdemes kertészetben vásárolnunk hozzá a gyömbérgumót.

Tisztítsuk meg a gyömbért, majd áztassuk be 24 órára, mielőtt feldarabolnánk. Mivel a gyömbér gyökerei vízszintesen nőnek, fontos, hogy széles legyen a cserép vagy a láda, amibe el fogjuk ültetni.

Töltsük meg a cserepet jó vízelvezetésű földdel, majd a gyömbér gumóját szeleteljük vékony darabokra. Keressünk olyan darabokat, amelyeken kis bemélyedések vannak, és ezekkel lefelé helyezzük őket a cserépbe, körülbelül 4 centiméter mélyen.

gyömbér teával és citrommal

A gyömbérből készült tea kiváló megfázás esetén. Fotó: Shutterstock

Az ültetés után rendszeresen és bőségesen öntözzük a gyömbért. Ügyeljünk rá, hogy soha ne száradjon ki, de pangó vízben sem szabad állnia. Legyünk türelmesek, hiszen több hetet is várnunk kell, mire előbújik a kis növény a földből. Fontos, hogy óvjuk a hidegtől, és olyan helyen neveljük, ahol szórt fény éri.

Körülbelül nyolc hónap alatt fejlődik ki teljesen a gyömbér, amikor is tőosztás szerűen szétválaszthatjuk a rizómáit. Az új gyömbért pedig ültessük el egy cserépbe. A rizóma a gyömbér ehető része. A gyökereket mindig távolítsuk el, amikor a rizómát fogyasztani kívánjuk.

Fontos, hogy a gyömbért mindig mossuk és hámozzuk meg fogyasztás előtt. Akár szeletelve, akár reszelve is nagyon finom és jótékony hatású, sőt, sütőben meg is száríthatjuk és úgy is lereszelhetjük, hogy tovább eltartson. A gyömbér jól ízesíti a zöldségleveseket és a húslevest is, de süteményekben is kiváló.

Ha pedig gyors segítségre van szükséged, keverd össze mézzel a frissen reszelt gyömbért, tedd üvegbe, majd használd, ha fájdalomcsillapításra van szükséged, vagy meg vagy fázva, és erősíteni szeretnéd az immunrendszered. Jó egészséget kívánunk!