Ha egyes táplálékokat együtt fogyasztunk, a bennük lévő tápanyagok sokkal jobban képesek felszívódni és hasznosulni.

Katekin és C-vitamin

Az egyik ilyen párosítás a katekin és a C-vitamin. A katekin nevű vegyületek a teában találhatók meg. A katekinek antioxidánsok, azaz a szabad gyökök semlegesítésével küzdenek az oxidatív stresszel szemben. A katekinek azonban instabilak lesznek nem savas vagy semleges környezetben, például a belekben. A C-vitamin támogatja az immunrendszer működését és a kollagénszintézist, továbbá a C-vitamin savassá teszi a bélkörnyezetet, így megakadályozza a katekinek lebomlását. A legjobb katekin és C-vitamin párosítás a tea citromlével fogyasztva.

tea

A legjobb katekin és C-vitamin párosítás a tea citromlével fogyasztva – fotó: Shutterstock

C-vitamin és nem-hem vas

A C-vitamin fokozza a nem-hem vas felszívódását, amely megtalálható olyan növényi táplálékokban, mint a bab, a lencse, a diófélék és a magvak. A vas szükséges a hormonok előállításához és az oxigén szállításához a vérben. A nem-hem vas azonban a kémiai szerkezet miatt nem könnyen szívódik fel a belekben. A nem-hem vas és a C-vitamin párosítása viszont fokozhatja a vas felszívódását, mivel a C-vitamin oldható kötést képez a nem-hem vassal. Ez megváltoztatja ennek a tápanyagnak a kémiai kötését, így a bélrendszerben is könnyedén fel tud szívódni. A két tápanyagot párosíthatjuk, ha például paprikát és humuszt fogyasztunk, de a paradicsomot is kombinálhatjuk fekete babbal.


Kalcium és D-vitamin

A kalcium kulcsfontosságú a csontok egészségéhez, azonban a D-vitamin szükséges a kalcium felszívódásához. Kalciumban bővelkednek a keresztesvirágú zöldségek, tehát kombinálhatjuk például a brokkolit D-vitaminban gazdag halakkal.

Magnézium és D-vitamin

A D-vitamin növeli a magnézium felszívódását, amely ásványi anyag részt vesz olyan funkciókban, mint a sejtek helyreállítása és a pulzusszám szabályozása. A magnéziumnak mindenképpen jelen kell ahhoz lennie, hogy a bőr D-vitamint termeljen. Ha ezt a két tápanyagot szeretnénk párosítani, akkor fogyasszunk együtt például lazacsalátát tökmaggal, vagy panírozzuk a halat őrölt mandulával.

Kurkumin és bors

A kurkuma egyik fő vegyülete az antioxidáns hatású kurkumin. Önmagában azonban nehezen szívódik fel, így fogyasszunk mellé fekete borsot, ami megnöveli a kurkumin biológiai hozzáférhetőségét. A bors piperin nevű vegyületet tartalmaz, amely segíti a kurkumin áthaladását a bélfalon, ezzel javítva annak felszívódását. A piperin lassíthatja a kurkumin májban történő lebontását is. Mindkét fűszerrel megszórhatjuk a párolt vagy sült zöldségeket, de a lattéhoz vagy a teához is adhatunk kurkumát és őrölt fekete borsot.

Forrás: gyogyszernelkul.com