Érdemes minél többet fogyasztani a cseresznyéből, hiszen rengeteg jótékony hatása van.
Antioxidánsokban gazdag
A cseresznye a mélyvörös színét az antociántartalmának köszönheti, ami egy antioxidánscsoport. Az eper és az áfonya is tartalmazza ezt a tápanyagot, de a cseresznye majdnem kétszer annyit! Az antociánok segítenek harcolni a káros vegyületek, az úgynevezett szabad gyökök ellen.
Segít a pihentető alvásban
A cseresznye igen gazdag melatoninban, főleg a fanyar fajták. Egy kevés cseresznye vagy egy pohár cseresznyelé megivása lefekvés előtt ösztönözheti a melatonintermelést, és így hozzájárulhat a kellemesebb alváshoz.
Valódi tápanyagbomba
A cseresznye vasat, magnéziumot, B6-vitamint, foszfort, káliumot, C-vitamint és még számos tápanyagot tartalmaz. Energizáló hatása is van, mivel teljes értékű szénhidrátforrás, miközben jótékony rostokat is biztosít, amivel támogatja az emésztést és a megfelelő vércukorszintet.
A cseresznyének energizáló hatása is van – fotó: Shutterstock
A cseresznye felhasználási módjai
A cseresznyét nemcsak nyersen, magában fogyaszthatjuk, hanem nagyon sokféle étel készülhet belőle. Nagyszerű levesbe, szószokba, süteményekbe, tortába, fagylaltba, jól illik joghurtba, de adhatjuk palacsintához, gofrihoz, sőt akár húsételekhez is. Turmixok, smoothie-k értékes összetevője is lehet.
Mire figyeljünk a fogyasztásakor?
A cseresznye általában biztonságosan fogyasztható, viszont ha túl sokat eszünk belőle, akkor hashajtó hatású lehet a rosttartalma miatt. Azoknak, akik emésztési problémákkal küzdenek, szintén érdemes mérsékelniük a fogyasztását.
Forrás: nosalty.hu