A zöld diót régóta a legmagasabb minőségű dióként ismerjük, ennek ellenére csak az utóbbi időben vált népszerűvé. Az apró ínyencség önmagában is fogyasztható, de számos egyéb ételt kiegészíthet. Nem beszélve arról, hogy mennyire egészséges.
Őshonos növény
A diófa Magyarországon őshonos növényfaj, aminek termését még a honfoglaló magyarok is rendszeresen felhasználták, fogyasztották az egész Kárpát-medencében. A legismertebb és talán az egyik legjobb termőhelye Tiszacsécse és Milota környékén található. A diót évezredek óta hasznosítják, nem véletlen képezi az életünk szerves részét.
Miért a zöld dió?
Amikor a dió még nem fejlesztette ki a csonthéját, akkor ott a fiatal, zöld termés a zöld diónak szoktuk hívni. Ez csak akkor fogyasztható, ha belül még puha. Fontos azonban, hogy csak azokat érdemes szedni, amelyek hibátlan külsővel rendelkeznek. Az átválogatást az optimális hőmérsékleten való áztatás, valamint a hosszú érlelés követi. A fűszerek gondos kiválasztása mellett nem mindegy az sem, hogy betartjuk-e a használt recept leírását. Az eredmény minden esetben enyhén diós, fűszeres illatú finomság lesz. Készülhet belőle esszencia, bor, likőr, de még olaj és lekvár is.
A milotai zöld diót a világ egyik leghíresebb és legmagasabb minőségű fajtájának tartják. A hungarikumnak is tekinthető különlegességre korábban nem fordítottak elegendő figyelmet, most azonban egyre többen fedezik fel előnyös tulajdonságait.
Köretként és desszertként is megállja a helyét
A zöld dió azon kevés finomságaink egyike, amiket nem csak egy dologra lehet felhasználni. Kiváló választás húsokhoz, kacsához, libához, vadételekhez, de kerülhet sajttálakba, hiszen remekül kiegészíti a füstölt sajtok ízét.
Aki desszertként fogyasztaná, az adhatja gyümölcstálakhoz, kelyhekhez, valamint jól illeszkedik a fagylaltfélességekhez is. A zöld dió főleg szirup formájában található meg az üzletekben, de nem egyszerű beszerezni. Egyelőre csak az ország pár helyén árusítják, illetve persze az interneten is könnyen rálelhetünk.
Zöld dió pálinka
Sokan ismerik a pálinkák egyes fajtáit, hiszen sokféle recept létezik. Ahány ház, annyi szokás. De vajon ki hallott és kóstolta már a dió ágyas pálinkáról. Régebben nagy népszerűségnek örvendett, ma már talán kevés fiatal tudja, hogy miről is van szó. A diópálinka, a diólikőr, a dió ágyas pálinka, a zöld dió ágya pálinka - ki, hogy nevezi - fiatal, zöld szemű dióból készül. Élvezeti értéke rendkívül magas, emellett egészségügyi hatása sem elhanyagolható. A zöld, zsenge diónak hála olyan hasznos tápanyagokban gazdag, mint a jód, amihez csak nagyon nehezen jutunk hozzá más formában.
A jód köztudottan gyulladáscsökkentő és fertőtlenítő, emellett jótékony hatását több alkalommal bizonyították az autoimmun pajzsmirigy betegségben szenvedő pácienseknél is. Alkalmas lehet továbbá a koleszterin szint kezelésére, valamint javíthatja a metabolizmust. A népi gyógyászatban a vörösvérsejt hiányában szenvedő betegeknek gyakran adtak diópálinkát. A zöld dió mézben áztatott formája pedig már-már afrodiziákumként ismert.
Az egészséges finomság
Bár nem kizárólag az egészségügyi hatásai miatt fogyasztjuk, a zöld dió bővelkedik C-vitaminban és vasban. A népi gyógyászatban főleg máj- és gyomorproblémákra, fertőtlenítésre, vérszegénységre, és a levertség elleni küzdelemre használták.
Csak rövid ideig szedhetjük, hiszen csak a csonthéj nélküli, puha változatát tudjuk felhasználni - fotó: pexels.com
Ami pedig a diófa levelét illeti, tartalmaz többek között aszkorbinsavat, B1-vitamint, flavonoidokat, karotint, és persze tucat másik hatóanyagot. Éppen ezért teája kiváló méregtelenítő. Érdemes napi szinten fogyasztani, főleg a téli időszakban. A leveleket nyár elején érdemes szedni és szárítani, amikor a hajtások még frissek, nem túl nagyok és megfelelően puhák.
Forrás: verteskozma.hu