A koriander az egyik legrégebbi fűszer a világon, melyet körülbelül hétezer éve használnak. A kínaiak afrodiziákumként alkalmazták, és ettől a gyógynövénytől remélték a halhatatlanságot.

A koriander felhasználási módjai

A koriander zöld levele és aromás magja is felhasználható levesek, savanyított és főtt zöldségek, kenyérfélék, pörköltek, thai ételek ízesítéséhez.

A koriandernek minden része fogyasztható, de ezek íze eltérő. Magjának földes íze melegítés hatására még jobban felerősödik, levelei viszont csípősek és citrusosak.

Kutatások bizonyítják, hogy a koriander fogyasztása igen jótékony hatású az egészségünkre nézve.

A koriander jótékony hatásai

A koriander élelmi rostokban, mangánban, vasban és magnéziumban gazdag. Kiváló K- és C-vitamin-, valamint fehérjeforrás, de tartalmaz kis mennyiségben foszfort, kalciumot, káliumot, karotint és niacint is. Mindezeknek köszönhetően javítja a vércukorszintet (a koriandermag és a belőle készült olaj is), a szív egészségét, erősíti az immunrendszert, elősegíti az emésztést és a vese működését.

Antioxidáns és antibiotikus tulajdonságai segíthetnek a gyomor-bélrendszeri problémák kezelésében és légúti megbetegedések esetén, emellett javítja az étvágyat és a memóriát is.


A korianderben lévő antioxidáns vegyületek megakadályozzák a szabad gyökök által okozott sejtkárosodást, és csökkentik a szervezetben kialakult gyulladást. A koriandermagból készült kivonat emellett segít megakadályozni a rákos sejtek növekedését a tüdőben, a prosztatában és a mellben.

A koriander egyes kutatások szerint csökkentheti a szívbetegség kockázati tényezőit, például a magas vérnyomást és a magas koleszterinszintet.

Azok, akik csípős gyógynövényeket, például koriandert esznek, csökkentik a nátriumbevitelt.

A Parkinson- és az Alzheimer-kór ellen is segít védelmet nyújtani a koriander gyulladáscsökkentő tulajdonságának köszönhetően. Laboratóriumi vizsgálatok szerint a korianderkivonat megvéd az idegsejtek károsodásától, javítja a memóriát, és jótékony hatású a szorongás ellen is. A koriander antioxidáns, koleszterinszint- és gyulladáscsökkentő hatása miatt a neuronok kevésbé vannak kitéve az oxidatív stressznek, ami jobb és hosszabb élettartamot, valamint jobb memóriát eredményez.

koriander

A korianderben lévő antioxidáns vegyületek megakadályozzák a szabad gyökök által okozott sejtkárosodást – fotó: Shutterstock

A koriandermagból készült olaj felgyorsíthatja az emésztést, míg a növényből főzött tea képes csökkenteni a hasi fájdalmat, a puffadást és az egyéb kellemetlen hasi tüneteket. A koriander-kivonatot étvágygerjesztőként is használják.

A koriandermag hatékony a húgyúti fertőzések kezelésében azáltal, hogy serkenti a vesék működését és segíti a méreganyagok gyorsabb kiürülését.

Forrás: divany.hu