A mazsola igazi egészségbomba. Fotó: 123rf.com
Mit lehet tudni a mazsoláról?
A mazsola szárított szőlőszem, így mindazon tulajdonságokkal rendelkezik, amivel maga a szőlő. A mazsolát leginkább a teljesen magtalan, vagy legfeljebb egymagvú szőlőből érdemes készíteni. Úgy juthatunk hozzá a legegyszerűbben, ha későn szüretelünk le pár fürtöt, mert akkor maguktól megaszalódnak a rajta maradt szemek. A legbiztosabb módszer azonban az aszalás.
A világ legnagyobb mazsolatermelői közé tartozik Törökország, Görögország, Olaszország, Ausztrália és Kalifornia. Bár az aszalással tartósított zöldségek és gyümölcsök nagyon egészségesek, hiszen az aszalás során csupán a nedvességtartalmuk csökken, vitamin- és ásványi anyag tartalmuk megmarad, a mazsolával kapcsolatban meg kell jegyeznünk, hogy igen magas a cukortartalma. Azonban előnyére írható, hogy ez a cukormennyiség nagyon lassan szabadul fel belőle. Ráadásul a magas cukortartalmát rengeteg nagyon egészséges tulajdonságával kompenzálja.
A mazsola nagyon megosztó, mert vagy szereted, vagy kipiszkálod mindenből, amiben csak megtalálod. Kedves verseny szokott kialakulni például a mazsolát kedvelő gyerekek között, hogy kinek jutott több belőle a kalácsába, vagy egyéb süteményébe.
A mazsola csodás titkai
- Már időszámításunk előtt 2000-ből is vannak leletek arra vonatkozóan, hogy ismerték és kedvelték a mazsolát, különösen Egyiptomban és Perzsiában. Értékességét az is jelzi, hogy díjként is adták a sportolóik részére.
- Mivel a mazsola szárított szőlőszem, ugyanolyan egészséges is, mint maga a gyümölcs, amiből származik. Dúskál antioxidánsokban, amelyek közül a polifenolt érdemes külön is megemlítenünk. Ez ugyanis képes megkötni a szabad gyököket, gyulladáscsökkentő hatása van, és segít megelőzni az időskori demenciát és az Alzheimer kórt is.
- Rengeteg kalciumot tartalmaz, mely nagy segítség a fogak és a csontok egészségének megőrzésében, de képes felgyorsítani az agy és a sejtjeink közötti kommunikációt is, és még az izomműködésünket is optimalizálja.
- Igen magas a vas tartalma. Ez különösen fontos a vérszegénységben szenvedők számára. Aki például növényi étrendet követ, annak egészen biztosan szüksége van rá.
- A benne lévő fehérje mennyisége nem nagy, de segítségével a benne lévő cukor nem oldódik ki azonnal.
- Rostban gazdag élelmiszer, ami nagyon fontos az emésztésünk és bélrendszerünk számára.
A mazsola süteményekbe is tehető. Fotó: 123rf.com
- A világ egyik legegészségesebb élelmiszere az aszalt szilvával együtt a mazsola. Antioxidáns tartalma messze megelőzi például az áfonyát, az epret, a málnát vagy az almát.
- Számtalan fajtája van, melyek különféle méretben és színben kaphatóak. Minél kevesebb magot tartalmaz, annál magasabb a mazsola ára.
- Hűvös, száraz helyen tárolva akár egy éven át is eláll.
- Ehetjük magában, vagy diákcsemegeként dióhoz és egyéb magvakhoz keverve, de kitűnő a különféle kalácsokban és süteményekben is. A madártej is elképzelhetetlen sokunk számára nélküle, és ha még nem próbáltad, tedd bele kakaóba is!
- Napi néhány szem mazsola a gyomornak is igazi felüdülést jelent. Rostban gazdag, melyek víz hatására megduzzadnak, elősegítve így a székrekedés megszüntetését.
- Kálium és magnézium tartalma miatt segít csökkenteni a savasodást. Így védi szervezetünket többek között a köszvénytől is.
- Arginin tartalma miatt a szexuális életre is igen kedvező hatással bír. Indiai szokás szerint a házasságkötés után, és a nászéjszaka előtt az ifjú pár kap egy pohár forralt tejet, mazsolával és sáfránnyal ízesítve, pont emiatt a hatása miatt.
- A vitamin, béta-karotin és A-karotenoid tartalmának köszönhetően élesíti a látást, és védi a szemet. Így jóval könnyebben észrevehetjük vezetés közben a kezdő vezetőket, vagyis a "mazsolákat".
- A mazsola olenol savat tartalmaz, amely egy lényeges fitovegyület, mely védi a fogainkat a szuvasodástól. Ezen kívül még a jó leheletért is felel, hiszen megakadályozza a szájüregben a baktériumok elszaporodását. Ebben bór tartalma is segítségünkre van.
- Ha valaki nagyon szeretne hízni, feltétlenül adjon egy esélyt a mazsolának, hiszen magas cukortartalma miatt jó eséllyel sikerül felszednie pár kilót.
- Energiával látja el az ember szervezetét, de nem növeli a rossz koleszterin szintet.
- Belülről védi bőrünket. Megakadályozza, hogy a szabad gyökök kárt tegyenek a kollagénben és az elasztinban.
- A kereskedelmi szempontból termesztett mazsolát gyakran kezelik kéndioxiddal, így az erre érzékenyek ne fogyasszák az ilyen forrásból beszerzett gyümölcsöt. Fogyasztás előtt érdemes ezen ok miatt amúgy is langyos vízben megmosni a mazsolát.