Vannak olyan zöldségek és gyümölcsök, amelyeket a legjobb nem önmagukban elfogyasztani, hanem finom ételeket lehet készíteni belőlük. Az egyik ilyen az avokádó, amelyikből igazán finom és egészséges fogásokat lehet készíteni. Azonban valamiért mégsem szerepel túl gyakran az étrendünkben. Pedig manapság már nagyon könnyen hozzáférhető, ha pedig tudjuk, mikor érdemes megvásárolni, nagyon gyors és finom ételek alapanyaga lehet. Ráadásul még akár otthonunk díszévé is válhat, ha szobanövényként tartjuk. Így hát érdemes közelebbről megismerni, és minél gyakrabban fogyasztani.

Ismerd meg az avokádót

Az avokádó, bármilyen meglepő is, a babérfélék családjába tartozik. Ez az örökzöld fa akár 20 méter magasra is meg tud nőni. Az avokádó Közép-Amerikában honos és már i. e. 5000 évvel ezelőtt is fogyasztották. Az avokádó fának nincsenek túlságosan nagy igényei.

avokádó félbevágva krém

Az avokádó igazán egészséges, ráadásul nagyon gyorsan készíthetünk belőle valami finomságot. Fotó: Pixabay

Bár enyhén fagytűrő, azért leginkább a 13 Celsius-fok feletti hőmérsékletet kedveli. A fák körülbelül 5 éves korukra fordulnak termőre, és évente átlagosan 20 kg termést hoznak. Magjának tejszerű nedve a levegővel érintkezve vörösre színeződik, ezért az indiánok korábban tintaként, vagy festékként használták. Az avokádó fájából pedig épületeket és bútorokat készítenek.

Bár az avokádónak több, mint ezer különböző típusa van, de a leggyakrabban a Haas avokádóval találkozhatunk a boltok zöldségosztályain. 

Így fogyaszthatod az avokádót


Az avokádót sokan „aligátorkörteként" ismerik. A avokádó belsejében vajszerű állagú, ízletes hús található. Az éretlen avokádó kőkemény, ezért vásárláskor érdemes kissé megnyomkodni.

Fogyasztásához a termést fel kell vágni, és a magot el kell távolítani. A húsát általában sóval és borssal, esetleg citromlével szokták ízesíteni, majd visszatöltik a héjába, ahonnan egyszerűen kikanalazzák azt. Délkelet-Ázsiában és Hawaii-on cukrozva, vagy édes gyümölcslével fogyasztják, míg Amerikában jégkrémet és tejes italokat készítenek belőle. Azonban ügyelni kell rá, hogy kutyák ne juthassanak hozzá, hiszen a magja könnyen elakadhat a bélrendszerükben.

A guacamole titkai

A guacamole azték eredetű, avokádóból készült étel, mely manapság is nagyon kedvel a mexikói konyhát kedvelők körében. Az étel neve az „ahuacatl", vagyis az avokádó, és a „molli", vagyis a mártás szavakból származik. A leggyakrabban készített recept szerint fel kell vágni az avokádó húsát, majd apróra vágott fehér hagymát, koriandert, csilit, kimagozott paradicsomot és citrom, vagy lime levét kell hozzáadni. A guacamolét mártásként szokták fogyasztani, legtöbbször tortillába töltve.

Olyannyira kedvelt étel, hogy még egy napot is elneveztek róla. A nemzeti guacamole napot a mexikói függetlenség napjával egy napon, szeptember 16-án ünneplik.

avokádó guacamole

A guacamole kedvelt, avokádóból készült étel. Fotó: Shutterstock

Legyen otthon avokádód

Az avokádót nagyon egyszerű szaporítani. Ráadásul a gyerekek számára is nagyon érdekes lehet, így nyugodtan vonjuk be őket is a folyamatba. Az avokádómag hajtatásához szúrjunk három fogpiszkálót a magba úgy, hogy a mag csúcsos fele felfelé, lapos fele pedig a pohár alja felé nézzen.

A magot a fogpiszkálók fogják tartani végig a csírázás ideje alatt. A pohárba annyi vizet töltsünk, hogy a magot félig lepje el. Tartsuk meleg helyen, és a mag 2-6 hét alatt kicsírázik. Várjuk meg, amíg a növény eléri a körülbelül 15 cm-es magasságot, majd vágjuk vissza körülbelül a felére, hogy még erősebbek legyenek a gyökerei. Amikor pedig megjelennek a levelei, nyugodtan ültessük el egy cserép virágföldbe.

Az avokádó nagyon igényli a fényt, de a közvetlen napsugárzást nem szereti. Fontos, hogy földjét folyamatosan nedvesen kell tartani, de mindezt úgy, hogy ne pangjon alatta a víz. A növény növekedési időszakában szüksége van tápoldatra. Ebben legyen egyenlő arányban nitrogén, foszfor és kálium. Az igazán profik beoltják a kis fát, hogy gyümölcsöket is hozzon számukra.

A növény igényli, hogy minden évben átültessük, és erre a tavasz a legalkalmasabb. Metszésre is szüksége van, amint eléri a körülbelül 30 cm-es magasságot. Ekkor felére vágjuk vissza, hogy új leveleket és hajtásokat tudjon hozni. Ezeket az új hajtásokat is csípjük vissza, amikor nagyobbak lesznek, mert így lesznek szép elágazások a növényen.

Ügyelni kell rá, hogy ha fehér lerakódás jelenik meg a földjén, akkor a tápoldatból sok só halmozódott fel benne. Ezen kívül az öntözésre is nagyon oda kell figyelni, hiszen érzékeny mind az alul-, mind a túlöntözésre. Ha túlságosan sok vizet adtunk neki, akkor a szára petyhüdté válik, levelei pedig  összepöndörödnek, ellenben ha túlságosan kevés vizet adtunk neki, akkor a levelei elszáradnak és lehullanak.

Ezért egyél avokádót

Az avokádó tele van többszörösen telítetlen zsírsavakkal. A benne található B-vitaminok nagyban hozzájárulnak a melatonin termeléshez, így segítik a pihentető alvást.

Az érett avokádóban sok A-, B1-, B2-, C- és E-vitamin található. Afrodiziákumként tartják számon, magas olajtartalma miatt pedig kiváló bőrápoló. Segít az ekcéma kezelésében, belsőleg pedig hatásos az ízületi fájdalmak ellen, és még a koleszterinszintet is csökkenti.

Az érett gyümölcsben sok káliumot, foszfort, vasat, nátriumot valamint kalciumot és magnéziumot is találhatunk. Az avokádó nagyon jó hatással van a szív- és érrendszeri problémákra. A belőle készített szirup enyhíti a reumatikus fájdalmakat. Ügyelni kell azonban arra, hogy ha valaki véralvadásgátló gyógyszereket szed, az avokádó fogyasztása befolyásolhatja annak hatását, így inkább ebben az esetben nem javasolt a fogyasztása.