Magára vonja a figyelmet. Fotó: Vida-Szűcs István
Amit a pipacsról tudni érdemes
- A boglárkavirágúak rendjébe, a mákfélék családjába tartozik.
- Szinte bárhol előfordul, akár szántók szélén, mezőkön is találkozhatunk a pipacs élénkpiros virágjával.
- Vannak dísznövényként nemesített változatai, de a mezei pipacs csak nagyon ritkán kerül tudatosan a kertekbe.
- Magját sütemények ízesítésére, salátaolaj készítésére használják.
Bár minden gyomnövény ilyen szép és hasznos lenne. Fotó: 123rf.com
- Köhögéscsillapító és nyugtató hatású. A belőle készült teát toroköblögetésre használják.
- A pipacs levelei nyersen és főzve is fogyaszthatók, akár a spenót, de csakis addig, amíg ki nem fejlődik a virág bimbója. Nyers hajtásait azonban messzire kerüld, mert azok mérgezést okoznak! Ezek különösen a gyermekekre veszélyesek!
- A pipacs szirmait ételek színezésére használják.
- Szirmaiból nem csak szörpöt is készíthetsz, de még pipacslikőrt is.
- Leszedése után sajnos szinte azonnal ledobja szirmait, de nemesített változataiban sokáig gyönyörködhetünk. A díszpipacs elérheti az akár 1 méter magasságot is. Ráadásul nem csak piros, hanem rózsaszín változatban is megtalálható.
- Skóciában november 11-én van az Emlékezés napja, amikor az I. világháború áldozatainak emléke előtt tisztelegnek. Ilyenkor az emberek pipacsos kitűzőt viselnek, és önkéntesek árulnak a kitűzők mellett gomblyukba helyezhető kerámia és műanyag pipacsokat, melyek eladásából befolyt összeget az áldozatok hozzátartozóinak családja kapja. De nem csak a skótok, a britek is az emlékezés virágának tartják a pipacsot.2014-ben a Towert díszítették fel pipacsokkal a háborúkban elesett britek emlékére.
- A belgák is annyira megkedvelték ezt a szépséges gyomnövényt, hogy nemzeti virágukká választották.