Már nem csak a téli időszakban, hanem egész évben, rengeteg citrusfélét kínálnak a boltokban, mi pedig sokszor tanácstalanul állunk ott, hogy vajon melyik milyen ízű, és milyen hatással van a szervezetünkre. A narancs, a mandarin és a citrom a legkedveltebbek, de van ott két, igazán méretes darab is a polcon, amelyik mellett nem érdemes szó nélkül elmenni. Legalábbis egészen biztosan nem érdemes, hiszen a pomelo és a grapefruit igazi nagyágyúk, ha az egészségünkről van szó.
Bár nem éppen azok a "csak felkapok egyet és már eszem is" típusú gyümölcsök, ha szánunk a megtisztításukra egy kis időt, igazán finom és egészséges csemegét nyerhetünk, és vihetünk egy kis változatosságot a narancs és mandarin uralta világunkba. Ráadásul igazán hasznosak tudnak lenni, és azt is érdemes megtudni, mikor lehet és mikor nem szabad fogyasztani őket.
A pomelo kisokos
A pomelo vagy pummelo a rutafélék családjába tartozó, Malajziában és Polinéziában őshonos déligyümölcs. Hazánkban még csak nemrég került fel a boltok polcaira. Ez azonban egyáltalán nem azt jelenti, hogy egy új gyümölcsről van szó. Sőt, a pomelo annyira nem újdonság, hogy története közel 2000 éves múltra tekint vissza.
A pomelo régi múltra tekint vissza. Fotó: Shutterstock
A pomelo termesztését már i.e.100 környékén elkezdték Dél-Kínában, és ma már Ázsiában, az Egyesült Államok déli részein és a Karib-térségben is termesztik. A pomelo a kínai császárok gyümölcse volt. Neve nagyon hasonlít az áldás szóhoz, így a kínaiak úgy vélték, hogy fogyasztása szerencsét jelent. Nem véletlen, hogy Kínában a telihold fesztivál alatt is ezt a gyümölcsöt fogyasztják. A hagyomány szerint 500 évvel ezelőtt, a Ming-dinasztia idején, egy óriási árvíz tett kárt a császár gyümölcsöskertjében, amely után csupán egyetlen gyümölcsfa, a pomelo élte túl az áradást. A beérett gyümölcsét a császár megkóstolta, és édesnek találta, így elültette a fa levágott ágait, és óriási területen kezdték el termeszteni azt.
A pomelo fa 6 és 13 méter magas, levelei a narancséhoz hasonlóak, fiatal hajtásai pedig molyhosak. Virágai nagyok és fehérek, termése pedig nagyon hasonlít a grapefruithoz, hiszen hasonlóan nagy a mérete és gömbölyű a formája. Héja világossárga, illata pedig fanyar. Íze miatt valaki vagy nagyon szereti, vagy nagyon utálja, de közömbösnek egészen biztosan nem lehet maradni vele szemben.
A hártyák közül könnyen ki lehet szedni a húst, mely sárgásfehér vagy piros színű, gerezdjei pedig könnyen szétválaszthatók. Íze édes, és nagyon hasonlít a grapefruitra. Nálunk elsősorban a termését fogyasztják, de a kínai konyhában a héjából lekvárt készítenek, és kandírozott formában is szívesen felhasználják.
A pomelo a legnagyobb citrus, melynek átmérője akár 30 cm is lehet, tömege pedig elérheti a 10 kg-ot is. Előszeretettel keresztezik, melynek eredményeképpen nagyon egzotikus gyümölcsök jöttek létre. Ilyen például a grapefruit is, amelyet a pomelo és a narancs keresztezésével hoztak létre, vagy a tangelo, amely a pomelo és a mandarin keresztezéséből adódó hibrid. A sweetie a pomelo és a grapefruit keresztezésével jött létre, és kizárólag Izraelben termesztik. Nagyon finom, és édes, ráadásul nincs még magja sem.
Az átlagos pomelo kifejlett állapotban nagyjából 15-25 cm átmérőjű, súlya pedig átlagosan 1-2 kg között mozog. A hatalmas citrusfélét sokan kínai grapefruitnak, jabongnak, lusho gyümölcsnek vagy pompelmousnak is nevezik. Ha szeretnél otthon saját pomelót, akár magról is szaporítható, de ha termést is szeretnél, mindenképp szükséges oltani vagy szemezni.
Ezért hasznos számodra a pomelo
A pomelónak kiemelkedően magas a C-vitamin tartalma, de található még benne nagy mennyiségben B1-, B2-vitamin, élelmi rostok és kálium. Csökkenti a koleszterinszintet, és zsírégető hatása is van. De még a másnaposság idején is számíthatunk rá, sőt, emésztési zavarokra is jó, és még a köhögést is csökkenti. Ha azt gondolnánk, hogy ezzel ki is merült a jó tulajdonságinak sora, tévedtünk, hiszen szív- és érrendszeri panaszok esetén is segítségünkre lehet, és kiválóan erősíti az immunrendszerünket. A pomelo illóolaja tisztítja a bőrt, serkenti a vérkeringést és gyulladáscsökkentő hatása van.
A pomelo általában hálóban kapható, de nem csak a hálónkban fogyasztható. Próbáld ki a nappaliban, vagy a konyhában is. Fotó: Shutterstock
Fontos, hogy ellenőrizzük vásárláskor, hogy a héja sértetlen legyen, hiszen csak így láthat el minket minden szükséges vitaminnal és ásványi anyaggal. Szobahőmérsékleten egy hétig is eláll, de hűtőben akár egy hónapig is eltartható. A héja vastag, de mivel puha, könnyedén lehúzható. A membránokban fehér vagy rózsaszínű hús található, amelyet a hártyától megszabadítva kell enni. Érdemes az egészet egyszerre megpucolni, majd felkockázva eltenni a hűtőbe, így amikor megkívánjuk, csak elővesszük a dobozt és már fogyaszthatjuk is.
A pomelo kiváló saláta alapanyag is, akár gyümölccsel, akár zöldségek felhasználásával készítjük el azt. A pomelóból még levest is készíthetünk, de desszertekhez is kiváló. Ha íze túl kesernyés, érdemes mézzel vagy cukorral ellensúlyozni azt. Leve kiváló frissítő, és koktélok alapanyagént is szívesen használják.
Erőteljes illatú virágából Vietnámban parfüm készül, míg a belőle készült főzetet a Fülöp-szigeteken és Délkelet-Ázsiában az epilepszia, az ekcéma, sőt, a kolera tüneteinek enyhítésére használják. Magját ezeken a vidékeken köhögés, lumbágó és emésztési zavarok esetén alkalmazzák, levét pedig lázcsillapítóként. Magas C-vitamin-tartalmának köszönhetően nálunk gyümölcsét a meghűléses és influenzás megbetegedések elleni védekezésben vetik be.
A grapefruit és a pomelo spermidint tartalmaz, amely lassítja az öregedési folyamatokat. Emellett a pomelo illóolaja segít a bőr szépen tartásában, gyulladáscsökkentő hatása van, és serkenti a vérkeringést.
Ismerd meg a grapefruit titkait
A grapefurit, vagy magyarul írva a grépfrút, vagy más néven a citrancs, a citrusformák legfiatalabb tagja. Az 1750-es években fedezték fel Barbadoson, és a pomelo és a narancs hibridjeként alakult ki. Íze kissé fanyar és kesernyés, ezért valaki vagy rajong az ízéért, vagy messzire kerüli. Nyersen is nagyon finom, de gyümölcssaláták, gyümölcskoktélok is készülhetnek belőle. Sokan teába csavarják a levét, vagy limonádét ízesítenek vele.
Gyümölcsként, vagy folyékony formában fogyasztva is finom és egészséges a grapefruit. Fotó: Shutterstock
Sokan kétfelé vágják, lefejtik a gerezdekről a hártyát, és egyszerűen kikanalazzák a gyümölcsöt. Mások felkockázzák. Magjából értékes olajokat sajtolnak, terméseinek maradványát pedig takarmányként alkalmazzák. Héja kandírozható, de olajat is kinyernek belőle, amelyből ipari méretekben készítenek italokat. A gyógynövényboltokban kapható magjának kivonata, melyről a gyártók azt állítják, hogy megöli a baktériumokat, a gombákat, sőt vírusok ellen is hatásos lehet.
A kifejlett grapefruit fa magassága 4,5-6 méter közötti, lombja nagyon sűrű. Fehér színű virágai nagy méretűek, érett termése citromsárga, illetve néhány fajta esetén pirosas színű. Gyümölcsének átmérője 10–15 cm, így körülbelül két narancs nagyságának felel meg egy grapefruit.
A színe szempontjából tökéletesen mindegy, melyiket választjuk. A sárga, és a rózsaszín héjú grapefruitot is nagyon egészséges és finom. Magas rost tartalma segíti az emésztést és a méreganyagok kiürülését. Emellett tartalmaz még C-,B- és A-vitamint, de még antibakteriális hatása is van. Magas a káliumtartalma a salaktalanításában, és a máj regenerálódásában játszik fontos szerepet.
A grapefruitmag antibiotikumként is alkalmazható, melyet úgy fedezett fel egy amerikai orvos, hogy a kerti komposztjában látta, hogy a grapefruit magjai nem bomlanak le. A felfedezésnek köszönhetően rengeteg új kutatás indult a grapefruittal kapcsolatban, így arra is fény derült, hogy lehetséges, hogy a rák egyik természetes ellenszerét is megtalálhatják benne. A grapefruit rostok rendkívül magas folyadékfelvevő képessége miatt a gyomorban megduzzadva teltségérzetet kelt, így segít a fogyásban. Nagyon jól bontja le a zsírokat, így a koleszterinszintre is jó hatással van.
Ezek kívül bioflavonodokat, heszperidint és rutént is tartalmaz, mely anyagok a sárga héj alatti fehér részében találhatók. Ezek jó hatással vannak az erekre, de a veséknek is jó szolgálatot tesznek. Ez a sokoldalú gyümölcs kiváló a gyomor- és bélpanaszok esetén, de torokfájáskor is számíthatunk rá.
A grapefruit az egyik legjobban hidratáló gyümölcs, hiszen 92%-ban vízből áll. Így, ha időnként azon kapjuk magunkat, hogy egész nap elfelejtettünk inni, vigyünk magunkkal egy felkockázott grapefruitot és fogyasszuk el. Ahogy a piros és rózsaszínű gyümölcsök, úgy a grapefruit is tele van antioxidánssal, és rengeteg béta-karotint tartalmaz, amelyek hozzájárulnak a látás javulásához, és a csontok erősítéséhez. Mivel a glikémiás indexe alacsony, a cukorbetegek is bátran fogyaszthatják, hiszen nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet.
Felkockázva, vagy kikanalazva is finom a grapefruit. Fotó: Shutterstock
Ezért nyerő választás számodra a grapefruit
Bár sokan a narancsot tartják a legegészségesebb gyümölcsnek, a grapefruit bizony vinné az aranyérmet a közös futamukon. A grapefruit a narancsnál 64%-kal több C-vitamint, 28%-kal több A-vitamint, 8%-kal több rostot, 3%-kal több kalciumot és 1%-kal több vasat tartalmaz.
Ráadásul nem csupán belsőleg, külsőleg is hatásos, így alkalmas pattanások és aknék, de sebek és horzsolások külsőleges kezelésére is. Lúgos hatású ásványi anyagai segítenek kiegyensúlyozni az általunk elfogyasztott húsok és tészták savasító hatását. Ez a csodás gyümölcs ráadásul még az ösztrogén lebontását is lassítja, így csökkentve ezzel a mellrák előfordulásának esélyét. Adjunk hát neki egy esélyt, és fogyasszunk belőle minél többet, hogy jóval egészségesebb életet élhessünk.
Azonban a grapefruitlé nagyobb mennyiségű fogyasztása egyes gyógyszerek túladagolását okozhatja, mert gátolja a gyógyszerek lebontásában elsőrendűen fontos folyamatokat a bélrendszerben és a májban. A gyógyszerek között különböző állapotok kezelésére szolgáló készítmények vannak, például vérnyomáscsökkentők, rákgyógyszer, koleszterinszint-csökkentő sztatinok és a szervátültetés után a kilökődés megelőzésére adott immunszupresszánsok, ezért legyünk óvatosak a fogyasztásával.