A rukkolával legtöbbször a salátánkban, vagy a pizzánkon találkozhatunk, illetve celofánba csomagolva megvásárolhatjuk az élelmiszerüzletekben is. Azonban akkor a legfinomabb, és akkor van benne a legtöbb értékes tápanyag, ha mi magunk termesztjük a kertünkben, vagy egy cserépben. Előrukkolunk hát vele, miért érdemes rukkolát termesztened a kertedben.
Nem csak egészséges és finom, de igazán szép növény is, így akár a kertben, akár a balkonon is csodás látványt nyújt. Manapság már kezdi elnyerni az őt megillető figyelmet, a déli országokban különösen Olaszországban, kimondott rajongás övezi, habár az ókori római leírásokban mint afrodiziákumot tartották számon, ezért a középkori kolostorkertekben nem engedték meg a termesztését. Szerencsére azonban ma már könnyen hozzájuthatunk.
A rukkola kiváló salátaként. Fotó: 123rf.com
Ismerd meg a rukkolát
A rukkola, más néven borsmustár, már az ókorban is ismert volt. Sőt, úgy vélték, aki kellően sokat fogyaszt belőle, az még a korbácsütéseket is jobban viseli. Bízunk benne, hogy erre a hatására senkinek nincs szüksége, azonban az íze, és a benne lévő vitaminok miatt nagyon is érdemes termeszteni.
A Földközi-tenger térségébe őshonos növény manapság már az egész világon elterjedt. Magyarországon a második világháborút követően vált ismertté, valószínűleg azért, mert magjait a lenmagokkal együtt rendszeresen behurcolták.
Ültess rukkolát a kertedbe
A rukkola az olasz konyha elmaradhatatlan fűszernövénye, a bazsalikomhoz hasonlóan. A rukkola egyéves növény, magját április végétől folyamatosan vethetjük. Kedveli a napos vagy enyhén félárnyékos helyet, azonban a rendszeres öntözést igényli.
A magokat 5 mm mélyre vessük, egymástól 15 cm-es távolságra és lazán fedjük le földdel. Fontos, hogy a talajt tartsuk egyenletesen nedvesen. Az első magoncok 5-15 nap után jelennek meg, és 3-6 héttel a vetést követően már szüretelhetőek is a levelek. A virágzás előtt mindenképpen szedjük le a leveleket, hiszen utána keserűbb lesz az íze.
Érdemes több sorban vetni a rukkolát, hogy folyamatosan tudjuk szüretelni. Ezért 2-4 hetente vessük, és csak a leveleit szüreteljük, hogy a növény újra tudjon nőni. A gyomlálást meghálálja, de ezt leszámítva túl sok törődést nem igényel. Szereti a középkötött vályogtalajokat, amelyek tápanyagban gazdagok. Levelei júniustól folyamatosan szedhetőek. Hűtőben1-2 napig eltartható.
Ha nincs kertünk, akár balkonládában vagy cserépben is termeszthető. Ha túl melege van, hirtelen magszárat hoz, így csak rövid ideig tudjuk fogyasztani. Viszonylag gyorsan növekedésnek indul, amennyiben megfelelőek számára a körülmények.Ha folyamatosan metsszük, azáltal is egyre több levelet képes majd hozni.
A rukkolát nagyon könnyű megtermeszteni a kertedben. Fotó: 123rf.com
Érdemes meghagyni néhány tövet a növényből, mert egy idő után megjelennek a maghüvelyek, amelyekből magot lehet nyerni a következő adag rukkola termesztéséhez.
Ezért ültess rukkolát
A rukkola igazán finom, akár salátaként, akár húsok ízesítéséhez használjuk. Tehetjük szendvicsre, remek dióval, kecskesajttal fogyasztva is. Pizza és egyéb tésztaételek ízesítéséhez is kiváló. A rukkola jó hatással van az emésztésre, szabályozza a koleszterin- és a vércukorszintet, és csökkenti egyes daganatos betegségek kialakulásának esélyét.
A tüdőre is jó hatással van. Vitamin- és ásványianyag tartalma nagyon magas. Megtalálható benne az A-, B2-, B5-, C- és K-vitamin, valamint a kalcium, kálium, vas, magnézium, foszfor és szilícium is. Ezen kívül étvágygerjesztő és vértisztító hatása is van.
Teafőzetként a fekélyes gyomorra van jó hatással, és a köhögést is csillapítja. A szoptatós kismamáknak tejserkentőként ajánlották.
A rukkola íze a benne található olajoknak köszönhetően kissé kesernyés, csípős. Minél öregebb a növény, és minél nagyobbak a levelei, annál csípősebb az íze. A rukkolának nem csak a leveleit, de magjait és a belőle készült olajat is felhasználhatjuk a konyhában.