Érdemes a sárgaborsót rendszeresen fogyasztani, hiszen rendkívül egészséges: gazdag forrása a B-vitaminoknak, az A-vitaminnak és a C-vitaminnak, illetve tartalmaz még káliumot, fehérjét és rostokat is. Majdnem 96%-ban tartalmaz élelmi rostokat és jelentős mennyiségű oldhatatlan rostot is; egyedülálló rostprofiljával magyarázható, hogy ez a hüvelyes csak alacsony glikémiás indexszel rendelkezik.

A rostok jótékony hatásai

A rostnak nagyon sok jótékony hatása van az egészségünk szempontjából: összefüggésbe hozható a szív- és érrendszeri betegségek csökkenésével, továbbá minimalizálhatja a szívkoszorúér-betegség kockázatait is. A rost csökkenti az LDL-koleszterin-szintet is, illetve az oldhatatlan rostok szerepet játszanak a trigliceridszint, a magas vérnyomás és az összkoleszterinszint csökkentésében is.

A rostok hozzájárulnak az egészséges testsúly fenntartásához is, hiszen csökkentik az étvágyat, és növelik a jóllakottságérzetet. Ha sárgaborsót fogyasztunk, kevésbé leszünk éhesek étkezés után néhány órával, ami a vércukorszintünk stabilizálásában is segít.


A sárgaborsó rendszeres fogyasztása az inzulinrezisztencia kockázatait is csökkentheti. A rendszeres rostbevitel továbbá prebiotikumként működik, ami javítja a bélflóra egészségét. A sárgaborsóban található rostok a gyulladások kezelésében is segítenek.

A sárgaborsó tápanyagokban rendkívül gazdag: folát, tiamin, kálium, foszfor, magnézium, réz, vas, cink, K-vitamin, pantoténsav, niacin, riboflavin és B6-vitamin is található benne. Továbbá olyan ásványi anyagokat és nyomelemeket is tartalmaz, amelyek hozzájárulnak a csontok egészségéhez a csontsűrűség növelésével és a csontritkulás megelőzésével.

sárgaborsó

A sárgaborsó rendszeres fogyasztása az inzulinrezisztencia kockázatait is csökkentheti – fotó: Shutterstock

Egy tanulmány kimutatta, hogy a PCOS-ban, azaz a poliszictáspetefészek-szindrómában szenvedő betegeknek javulhat a szív- és anyagcsere-egészségük, amennyiben a sárgaborsó is rendszeresen szerepel az étrendjükben. Nemcsak a sárgaborsó, hanem más hüvelyesek is csökkenthetik a PCOS-ban szenvedő betegeknél a társbetegségek kialakulásának kockázatait.

Mivel a sárgaborsó antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásokkal is rendelkezik, kimondottan előnyös lehet azok számára, akik cukorbetegségben, gyulladásos bélbetegségben vagy zsírmájbetegségben szenvednek.

Forrás: gyogyszernelkul.hu