Gyerekkorunkban sok mesében találkozhattunk vele, de talán sokan nem is tudtuk, mi is az a puliszka. Pedig mennyivel jobb lett volna, ha már akkor ismerjük, és fogyasztjuk is, hiszen rendkívül egészséges és finom.
A puliszka kukoricalisztből készült kásás étel, melyet Erdélyben készítenek a leggyakrabban. Habár sokáig úgy tűnt, kimegy a köztudatból, szerencsére manapság ismét nagyon népszerű ez a nagyon finom és egészséges étel. De ismerjük meg közelebbről, miért is ajánlott a gyakori fogyasztása, és hogyan kell elkészíteni.
Ismerd meg a puliszkát
A puliszka neve először a 17. század végén jelent meg a magyar nyelvben. Eredetileg hajdinából készítették, azonban manapság kukoricalisztből készült étel. Erdélyben nagyon népszerű étel, ahol akár reggeliként, akár vacsorára is gyakran fogyasztják. Kemény változatát hidegen el is tudták csomagolni, így a szántóföldi munkák során jó ebédnek bizonyult.
A puliszka kukoricalisztből, vízből vagy tejből készül, egy kis sóval. Fotó: Shutterstock
Az elkészítési módja nagyon egyszerű, hiszen a kukoricalisztet sós vízben vagy tejben megfőzik, és a víz vagy tej mennyiségétől függő, hogy a puliszka kemény, félkemény vagy híg lesz. Ehető köretként, például csirkepaprikás mellé, de a Dél-Alföldön édesen, cukorral, fahéjjal és szentjánoskenyérrel, egyes területeken lekvárral fogyasztják.
Mivel nagyon kevés kalóriát tartalmaz, úgy mondják egy erdélyi szász szólás szerint, hogy „aki azt vacsorázik, lábujjhegyen osonjon ágyba, nehogy útközben megéhezzék". A puliszka a 20. század során egyre inkább feledésbe merült, azonban tekintettel arra, hogy mennyire finom és milyen egészséges, szerencsére manapság már ismét nagyon népszerűvé vált.
Olyannyira, hogy manapság számos étteremben is kapható. Az olasz éttermekben polenta néven találkozhatunk vele köretként.
Ezért egyél sok puliszkát
Erdély nemzeti kincse, vagyis a puliszka, nemcsak finom, de fantasztikus hatással van az egészségünkre is. Éppen ezért, habár régen az erdélyi szegény emberek fő táplálékát jelentette, manapság már fontos szerepet tölt be az egészséges táplálkozás terén is.
A kukoricaliszt ugyanis nagyon gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, így bővelkedik B- és E-vitaminban, foszforban, magnéziumban, cinkben és káliumban. Ezek mellett számos telített zsírsavat és rostot is tartalmaz.
A kukorica vizelethajtó és gyulladáscsökkentő hatással bír, a benne lévő B-vitaminnak köszönhetően pedig segít a stressz kezelésében, és jó hatással van az idegrendszer és az izmok működésére is. Ezen kívül csökkenti az érelmeszesedés és a szívroham kockázatát, segíti a sejtek megújulását, és a benne lévő kálium védi szívünk egészségét is. Ha a kenyér helyett puliszkát fogyasztunk, azzal csökkenthetjük a savtúltengést és megakadályozhatjuk a gyomorfekély kialakulását is. A kukorica ezen kívül kiváló antioxidáns, mely segíti a zsírlebontást és az emésztést is. De a puliszkát még a cukorbetegek is fogyaszthatják, hiszen a kukorica segíti a vércukorszint szabályozását.
A kukorica fogyasztása segít fenntartani a kognitív képességeket, és magas tiamin (B1-vitamin) tartalma miatt akár 10% -kal is lelassítja az agy öregedési folyamatát. A kukorica ezen kívül még segít az immunrendszer megerősítésében és a vastagbélrák megelőzésében is, jó hatással van a közérzetünkre, a hangulatunkra, és A-vitamin tartalmának köszönhetően enyhíti a megfázás tüneteit. A várandós nők számára biztosíthatja a megfelelő mennyiségű folsavat.
Az endokrinológusok szerint napi egy adag puliszka fogyasztása 60%-kal csökkenti a pajzsmirigy rendellenességek által okozott mentális betegségek kockázatát, sőt, még a koleszterinszintet is csökkenti, és az érelmeszesedés kockázatát is. A puliszkában négyszer kevesebb kalória van, mint a kenyérben, fogyasztása pedig segíti az epe kiválasztását, az emésztési zavarok és epehólyag-gyulladás kezelését.
A puliszka rendkívül egészséges étel. Fotó: Shutterstock
Így készíts egyszerűen puliszkát
Ahogyan a jó lecsó, úgy a finom puliszka elkészítésére is sokaknak megvan az egyedülálló és természetesen a legfinomabb receptje. Egyben azonban mindenki egyet szokott érteni, mégpedig, hogy a puliszkát mindig frissen főzzük, és melegen fogyasztjuk.
A puliszka készítése igazán egyszerű. Forraljunk fel vizet és kanalanként adagoljuk hozzá a kukoricadarát. 1 liter vízhez körülbelül 250 gramm kukoricadara kell. Ezt ízesíthetjük egy csipet sóval. Addig sűrítjük kevergetve a puliszka alapját, míg az egy sűrű, bugyborékoló, tejbegríz állagú étel lesz.
A túrós puliszkához a hozzávalók 3 csésze tej, 1 teáskanál só, 1 evőkanál vaj, másfél csésze kukoricaliszt, 200 gramm sós túró,1 doboz tejföl;
Egy fazékban melegítsük fel a tejet a sóval és egy teáskanál vajjal, amíg forrni nem kezd, majd szórjunk bele 1 evőkanál kukoricalisztet. Amint a tej forrni kezd, öntsük hozzá a maradék kukoricalisztet, és keverjük körülbelül egy percig.
Ezután adjuk hozzá a túrót és a maradék vajat. Vegyük kisebbre a lángot, és mindig ugyanabba az irányba keverjük. Egy idő után a puliszka megvastagodik, és elválik az edény oldalától. Ezután még főzzük 10-15 percig és készen is van.
Borítsuk ki a kész puliszkát egy előmelegített tálra, vágjuk szeletekre és forrón tálaljuk, akár húsok mellé, vagy csak magában, egy kis fejföllel. Jó étvágyat és jó egészséget kívánunk!