Ha itt az április, és vannak gyümölcsfáink, akkor a kertünk egy pillanat alatt virágba borul. Ekkor virágoznak a cseresznye- és a meggyfák, és a barackfák is, de amint kedvezőbbre fordul az idő, rövidesen kinyílnak az alma- és a körtefák virágai is. Azonban ahhoz, hogy a gyümölcsfáink bőséges és jó minőségű termést hozzanak, nem elég csak csodálnunk őket. Gondoskodnunk kell a védelmükről is. Ha pedig rászánjuk az időt, nem csak hogy bőségesebb, de jobb minőségű is lesz a termés. Nem is beszélve a gyümölcsfáinkról, melyek egészségesen fognak elkápráztatni minket, gyönyörű látványukkal és csodás gyümölcseikkel.
Ezt tedd a gyümölcsfákkal sziromhullás után
A sziromhullás után a gyümölcsfákat meg kell védeni a gombás, a baktériumos és a vírusos fertőzésektől, valamint a kártevőktől, így nem maradhat el egy kombinált hatású permetezés. A virágzás alatt azonban tilos a permetezés, hiszen védenünk kell a beporzást végző méheket és más rovarokat.
Erre van tavasszal szüksége a gyümölcsfáknak
1. A legtöbb gyümölcsfa virágai öntermékenyek, tehát nincs szükségük idegen virágporra. Viszont akadnak olyan gyümölcsfajták, mint például a Jonathan alma, vagy a Pándi meggy, amelynek virágai önmeddők, tehát csak más pollenjével képesek megtermékenyülni. Erre kiváló megoldás, ha az önmeddő fák közé sok virágport termő fajtákat telepítünk.
Nagyon fontos, hogy permetezéssel védjük meg a gyümölcsfákat. Fotó: Shutterstock
A virágok beporzását leginkább a háziméhek végzik. A méhek összegyűjtik a nektárt és virágport; amellyel beporozzák a virágok bibéjét, majd a pollen a magházba jut, és megkezdődik a gyümölcstermés fejlődése. A növények beporzásában betöltött szerepük miatt egyenesen létszükséglet, hogy minél több méh tevékenykedjen a természetben. Így hát óvjuk a méheket, hogy végezhessék a feladatukat.
2. Ha még nem tettük meg, nézzük át a gyümölcsfákat és távolítsuk el róluk a sérült, beteg ágakat és a kéregpikkelyeket. Áprilisban nem csak a tavasz köszönt be, hanem a kártevők is felébrednek. Sokan találtak közülük télre védelmet a gyümölcsfák törzsének és vastagabb ágainak felváló kéregpikkelyei alatt. Érdemes tehát ezeket a rétegeket most eltüntetni. Ehhez tisztítsuk le fakaparóval és drótkefével a fákat, majd a leszedett törmeléket gyűjtsük össze, és semmisítsük meg.
Meg tudjuk könnyíteni a dolgunkat, ha a munka megkezdése előtt nejlont terítünk a fa alá, majd a munka végeztével egyszerűen csak összecsomagoljuk és kidobjuk. Nagyon fontos, hogy ne maradjanak a gyümölcsfákon a gyümölcsmúmiák, a hernyófészkek és a tojáscsomók sem.
3. Vannak olyan gyümölcsfák, amelyeket tavasszal termőre kell metszeni, mint például az őszibarackfát is. Ekkor az egyéves vesszőket kell visszametszeni úgy, hogy a termővessző alatt egy rövid ugarcsap maradjon a jövő évi termés miatt. Az őszibarack- és a kajszi metszésre akkor kell sort keríteni, amikor a virágrügyek már bontakozni kezdenek. A meggyfákat is meg kell metszeni ilyenkor. El kell távolítani a beteg, vagy keresztbe nőtt ágakat, és a felkopaszodott gallyak tövén meg kell hagyni az egyéves vesszőket.
4. De tápanyagra is szüksége van a gyümölcsfáknak ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű legyen a termés. A virágzás és a gyümölcs meghozatala ugyanis igazán sok energiát vesz el a gyümölcsfától. Érdemes tehát ilyenkor érett istállótrágyát ásni a gyümölcsfák tövébe, és lassan itt az ideje a rendszeres öntözésének is.
Ha még nincs gyümölcsfád, tegyél érte, hogy legyen!
Habár a régi hagyományok szerint az ősz a legalkalmasabb időpont a fák ültetésére, ha betartunk néhány fontos szabályt, tavasszal is sort keríthetünk erre. Korábban 2 éves oltványokat lehetett a leggyakrabban megvásárolni, amelyek hamarabb befejezték a vegetációt, mint a manapság kapható, egy éves oltványok, így a 2 éves fákat már októberben kiültetették, és a csemeték megfelelő gyökérzetet eresztve várták a téli hidegeket. Azonban a kevésbé ellenálló csemetéket érdemes inkább tavasszal elültetni, így kellő idő jut a fejlődésükre még a tél beköszönte előtt.
A gyümölcsfákról távolítsuk el a gyümölcsmúmiákat. Fotó: Shutterstock
Nagyon fontos, hogy mindenképp kerüljük el a talajjegesedést, így a gyümölcsfa csemetét legalább 8-10 Celsius-fokos földbe ültessük. Ehhez a levegő hőmérsékletének is minimum 10-15 Celsius-fokosnak kell lennie.
Mivel a csonthéjasok érzékenyek a fagyokra, így érdemes őket is tavasszal elültetni, így ha őszibarackot, kajszibarackot, meggyet vagy cseresznyét szeretnénk a kertünkben, akkor itt az ideje beszerezni a csemetéket.
Fontos, hogy a kiválasztott csemetének megfelelő helye legyen a kertben akkor is, amikor már elérte teljes méretét, így ennek megfelelően találjunk számára helyet. Az ültetéskor a gödör mérete legalább kétszerese, háromszorosa legyen az oltvány gyökérzetének. Az is nagyon lényeges, hogy a gyümölcsfa olyan mélyre kerüljön, mint a faiskolában volt, mert így tudnak ideális módon fejlődni a gyökerei.
Ha teszünk is trágyát az ültetőgödör aljára, arra mindig kerüljön egy vékony réteg föld, hogy a gyümölcsfa gyökere ne érintkezzen közvetlenül a trágyával. A trágya, miután elültettük a gyümölcsfát, bomlásnak fog indulni, és akár 70 Celsius-fokra is képes felmelegedni, így ha az közvetlenül érintkezne a gyümölcsfa gyökereivel, megégetné azokat.
De a tavaszi ültetéskor külön figyelmet kell fordítani a gyökerek metszésére is, hiszen ilyenkor csak a gyökérzet végét kell egy kicsit visszavágni. Erre azért van szükség, hogy megszabaduljunk a törött gyökérvégektől, és segítsük a hajszálgyökerek fejlődését.
Az ültetést követően ne feledkezzünk meg a talaj taposással történő tömörítéséről és természetesen az öntözésről sem. Azért, hogy ne száradjon ki a csemete, érdemes felkupacolni a növényt, vagyis a facsemete köré földhalmot építeni, amely segít tovább megőrizni a csemete körüli talaj nedvességtartamát. Ezt azután 3 hét múlva el is távolíthatjuk.
Sikeres gyümölcsfa ültetést és bőséges termést kívánunk!