Télen, amikor hideg van és rengeteg a megfázásos megbetegedés, egyáltalán nem mindegy, mennyi és milyen gyümölcsöt fogyasztunk. Általában a narancs, a mandarin, az alma, a banán, amelyek elsőre eszünkbe jutnak. Azonban érdemes tovább bővíteni a sort. A som például négyszer annyi C-vitamint tartalmaz, mint a narancs. A som ráadásul nem csak finom és egészséges, de még télen is gyönyörű, amikor túlságosan sok növény nem vesz minket körül.

A legtöbb növény ilyenkor téli álmot alszik és csak tavasztól gyönyörködhetünk bennük, azonban a som esetében ez nem így van, és nem csak emiatt érdemes rá, hogy helyet kapjon a kertünkben.

A gyümölcse érdemessé teszi rá, hogy csodálatos lekvárt készítsünk a somból. De feltétlenül ki kell próbálunk vadhúsok mellé is, melyeknek nagyon jól kiemeli az ízét. Ráadásul minél idősebb, annál nagyobb lehet a gyümölcse. Egyes idős somfák esetében akár a szilva nagyságot is elérheti a termés nagysága.

som ágon

A som négyszer annyi C-vitamint tartalmaz, mint a narancs. Fotó: Shutterstock

Piros héjú, tojásdad, hosszúkás, csonthéjas maggal bélelt gyümölcse nagyon kellemes ízű, miután beérett, és ráadásul látványnak sem utolsó. A som őshonos, régi növényünk, amit a helység- és családnevek is igazolnak, mint amilyen a Somogy vármegyében található Som község neve is jelzi ezt. Nem véletlen tehát, hogy a som nem megy ki a divatból, és sok kertben találkozhatunk vele. Hiszen a somhoz nincs hasomló, vagyis hogy hasonló.

Ezért kiváló választás a húsos som

A húsos som a virágzó cserjék közül az első, amelyik a tél végén bontogatni kezdi szirmait. Egész télen számíthatunk rá, hiszen csodálatos látványt nyújt a kertünkben. Tavasszal nyílnak apró, sárgás virágai, míg ősszel élénkpiros vagy sárga termése miatt nem tudjuk levenni róla a szemünket. De nem csak mi. Tavasszal a méheket vonzza a kertbe a virágaival, míg ősszel a termése miatt odagyűlő madarak teszik élettel telivé kertünket.


A som termését aszalva, lekvárként, befőttként, borként, de még pálinkaként is fogyaszthatjuk, ami azért is különösen ajánlott, mert nagyon magas a C-vitamin tartalma.

Mivel a húsos som nem kis méretű növény, alaposan át kell gondolni, hol kapjon helyet a kertben. A hosszú évek alatt akár a 7 méteres magasságot is el tudja érni, így hát ne ültessük a tető, a kerítés közelébe, és tartsuk távol az ajtóktól és az ablakoktól is.

A som imádja a napos helyeket, így eszerint találjuk meg, hová ültetjük a kertben. Ha nincs túl sok világos hely a kertünkben, a félárnyékos helyeken is jól fogja érezni magát, azonban ha túlságosan kevés fény éri, nem fog gyümölcsöt hozni.

A som a laza, jó vízáteresztésű talajokat kedveli. Ha konténeres formában vásároljuk meg, akkor egészen az első fagyokig bátran ki tudjuk ültetni a kertbe. Fontos, hogy mindig legalább kétszer akkor legyen az ültetőgödör, mint a konténer mérete, amelyben a somot megvásároltuk.

Az ültetőgödröt töltsük fel az ültetés előtt szerves trágyával. Ha hideg időszakban ültetjük el a somot, akkor a fagyok elleni védelem miatt takarjuk be a törzsét lombbal vagy szalmával, 30-40 cm-es magasságig. Az ültetést követően alaposan öntözzük meg a somot, hiszen ezzel tudjuk elősegíteni a gyökérképződését.

Azon túl, hogy elültettük és rendszeresen öntözzük, a som nem támaszt velünk szemben túlságosan nagy igényeket. Ami azonban fontos a húsos som esetében, hogy időnként nem árt megmetszeni. Évente egyszer kerüljön sor a metszésre, vagy késő télen vagy kora tavasszal. Azonban, ha igazán jót akarunk a somnak, akkor inkább a tavaszi időpontot válasszuk, hiszen így több ideje jut a vesszők nevelésére.

Ne sajnáljuk a metszésnél, hiszen egészen a talajig vissza kell vágni a vesszőket ahhoz, hogy új hajtásokat hozzon, melyekből ki fognak nőni a következő téli szezonra a vesszők. Ha nem metsszük meg rendszeresen, akkor sajnos a vesszők idővel elvesztik növekedési hajlamukat. Ha nem szeretnénk, hogy túl nagyra nőjön, akkor évente távolítsuk el az öreg vesszők egynegyedét.

som kertben

A som nem csak egészséges és finom, de nagyon szép is, így a kertünk ékességeként is kiváló. Fotó: Shutterstock

A sommal nem csak a kertekben találkozhatunk. A somnak németül Kornelkirsche vagy Dirndl a neve. Elnevezésének első fele a „szarv" szóra, míg második fele a cseresznyére utal. A húsos som a középhegységek vadon élő növénye. Gyakran találkozhatunk vele az erdőszéleken, hiszen szüksége van a napfényre. Gyümölcse éretten kellemes ízű és ráadásul még szépen díszíti is a kertet. A som gyümölcseinek formája és színvilága is igen változatos, így lehetnek kerek, ovális, elliptikus, körte, bordó, viola, sárga, fehér és csíkos gyümölcsök is rajta. A som fája tősarjairól bárhova telepíthető, és még a téli hideget is jól tűri.

Ezért együnk sok somot

A som nagyon fontos szerepet tölt be a táplálkozásunkban, hiszen ez a fanyar ízű gyümölcs kimagaslóan magas C-vitamin tartalommal rendelkezik. Nem véletlen, hogy nagyon sok helyen elterjedt, így Közép-Európától a Fekete-tenger vidékéig, Szlovákiában, Bulgáriában és Lengyelországban is sokan termesztik. Magyarországon Szatmárban és a Nyírségben honos.

De a som a vitaminokon kívül még almasavat és pektint is tartalmaz, vitamintartalma miatt pedig javítja a szervezet ellenálló képességét. Sok háztartásban éréskor aszalják, így egész télen kiváló vitaminforrás lehet belőle. De nagyon finom és egészséges a húsos som befőttnek, lekvárnak és szörpnek is. Sokan pálinkát készítenek belőle, de nyersen is fogyasztható. A legfinomabb akkor, amikor egy kicsit túlérett, mivel ekkor nagyon édes az íze. A somot éretlen formában az olajbogyóhoz hasonlóan, sós vagy ecetes vízben szokás eltenni.

Míg a narancs 100 grammja 50 milligramm C-vitamint tartalmaz, addig a somban nagyjából 200 milligramm található. De ez még nem minden, hiszen a som hatóanyagai védik a sejteket az oxidatív stressztől, óvják az ereket, és segítenek a gyulladások csökkentésében. A somban található réz, cink és a mangán is, melyek ugyancsak jó immunerősítők, ezen kívül pedig még a bőrünk szebbé varázslásában is számíthatunk rájuk. Káliumtartalma miatt kiváló védelmet nyújt a szívnek, és segít a vérnyomás optimális szinten tartásában. A somban lévő kalcium segít a csontok és fogak épségének megőrzésében.

Így tehát nem is kérdés, hogy miért adjunk neki helyet a kertben.